Τα νέα των δομών

Τα νέα των δομών (89)

Υποκατηγορίες

Τετάρτη, 17 Απριλίου 2024 08:06

Επίσκεψη του Οικοτροφείου ΝΟΣΤΟΣ

Γράφτηκε από

Την Τετάρτη 10/4/2024 το Οικοτροφείο Β.Ν.Υ Γλαύκη είχε την χαρά να φιλοξενήσει ενοίκους και εργαζομένους του Οικοτροφείου Νόστος της «Εταιρείας Ψυχοκοινωνικής Έρευνας και Παρέμβασης» που εδρεύει στην Κόνιτσα.

Η συνάντηση αυτή είχε χαρακτήρα διασύνδεσης, ανταλλαγής καλών πρακτικών και μοιράσματος εμπειριών. Εν μέσω της ανταλλαγής ιδεών, αναδύθηκε μια αίσθηση κοινού οράματος που μας δεσμεύει σε μια αποστολή, αυτή που ενθαρρύνει την ανάπτυξη και βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε το Οικοτροφείο Νόστος για την πρωτοβουλία αυτή. 

 

Η Π.Θ.Ο του 

Οικοτροφείου «Γλαύκη»

Το Τμήμα Φυσικής Αποκατάστασης και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης ΑμεΑ Δράμας επισκέφτηκε το Οικοτροφείο «ΑΡΣΙΝΟΗ» της Ε.Ψ.Υ.Κ.Α στην Προσοτσάνη Δράμας στις 5 Απριλίου 2024. 

Το Τμήμα Φυσικής Αποκατάστασης και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης ΑμεΑ ανήκει στο Παράρτημα Χρονίων Παθήσεων Δράμας του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης. Εξυπηρετεί 58 ΑμεΑ ηλικίας 18 ετών και άνω, με κινητικές αναπηρίες, νοητική υστέρηση και άλλες διαταραχές.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης φτιάξαμε κουλουράκια σε συνεργασία με την ομάδα ζαχαροπλαστικής που λειτουργούν και οι δύο δομές  και έπειτα κατασκευάσαμε ανοιξιάτικες δημιουργίες με μηνύματα αισιοδοξίας και χαράς. 

Σκοπός της επίσκεψης ήταν η δικτύωση των μονάδων με άλλες δομές αποκατάστασης, καθώς και το άνοιγμα προς την τοπική κοινότητα με συστηματική συμμετοχή σε εκδηλώσεις και δράσεις κοινωνικού χαρακτήρα.

Η επικοινωνία και η συνεργασία ήταν άψογη και εποικοδομητική, οι στόχοι επιτεύχθηκαν και τέθηκαν καινούργιοι για το άμεσο μέλλον.

 

Η ΠΘΟ του Οικοτροφείου "Αρσινόη"

 

Πέμπτη, 11 Απριλίου 2024 06:32

Ψυχολογική Υποστήριξη 3ης Ηλικίας

Γράφτηκε από

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε 04/04/2024 η Ημερίδα με θέμα: «Ψυχολογική Υποστήριξη Τρίτης Ηλικίας» στο Κέντρο Κοινότητας του Δήμου Δεσκάτης.

Η Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας Ν. Κοζάνης – Γρεβενών συμμετείχε με τους ομιλητές, Ψαλίδα Θωμά - ψυχολόγος και  Ντούλα Θεοδώρα- νοσηλεύτρια ψυχικής υγείας. 

 

Πέμπτη, 21 Μαρτίου 2024 12:48

Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας

Γράφτηκε από

Συμμετοχή του Κέντρου Ημέρας «Πολυδεύκης»  της ΕΨΥΚΑ στις δράσεις του Δήμου Δράμας για την Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας

 

Η 21η Μαρτίου έχει καθιερωθεί από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών ως Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας, ή Διεθνής Ημέρα Δασών. Μια ημέρα που σηματοδοτεί την αρχή της Άνοιξης αλλά και μια ημέρα περιβαλλοντικού προβληματισμού για το μέλλον των δασών σε όλο τον πλανήτη. Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Δασών έχει θέμα «Δάση και καινοτομία».

Στο πλαίσιο αυτό το Κέντρο Ημέρας «Πολυδεύκης» - Υπηρεσίες Νοσηλείας Κατ’ οίκον και το Προστατευόμενο Διαμέρισμα του Οικοτροφείου «Αγάπανθος» της ΕΨΥΚΑ (Εταιρείας Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Αποκατάστασης) συμμετείχαν στη περιβαλλοντική δράση δενδροφύτευσης που διοργανώθηκε από το Δήμο Δράμας και τη συνδρομή της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Πρασίνου.

Σκοπός της συγκεκριμένη δράσης, η οποία πραγματοποιήθηκε στο περιβάλλοντα χώρο του πάρκου της Ποδηλατούπολης – οδός Χελμού και την συμμετοχή του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος  του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και του Οικοτροφείου «Πηγή» της ΔΕΥΨΥ ήταν η ενίσχυση περιβαλλοντικής συνείδησης, προστασίας και σεβασμού του περιβάλλοντος καθώς και η ευαισθητοποίησης σε θέματα προστασίας του. 

Αρχικά οι παρευρισκόμενοι ενημερώθηκαν για τη σημασία της συγκεκριμένης ημέρας από τον Κ. Βιδάκη καθηγητή του τμήματος Δασολογίας Δράμας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

Στη συνέχεια οι ωφελούμενοι της μονάδας με χαρά και διάθεση για συνεργασία συμμετείχαν στη φύτευση των δενδρυλλίων υπό την καθοδήγηση των ειδικών. 

Ευχαριστούμε θερμά όλους τους φορείς και ιδιαίτερα τον Αντιδήμαρχο Πρασίνου κ. Στ. Ρεμόντη  για την άψογη συνεργασία καθώς όλοι μαζί αφήσαμε το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα στην σημερινή ημέρα.   

 

Με εκτίμηση

Οι ωφελούμενοι και το προσωπικό 

του Κέντρου Ημέρας «Πολυδεύκης»

Παρασκευή, 15 Μαρτίου 2024 10:51

H Διαφορετικότητα στο Σχολείο

Γράφτηκε από

Το  Κέντρο Ημέρας «Πολυδεύκης» της Ε.Ψ.Υ.Κ.Α. στο 5ο Δημοτικό Σχολείο Δράμας

 

Ένα από τα βασικά ζητήματα που καλείται να διαχειριστεί η σχολική κοινότητα είναι η διαφορετικότητα των μαθητών του. Τα παιδιά έρχονται στο σχολείο φέροντας ιδιαιτερότητες και ανισότητες που προκύπτουν από κοινωνικούς και πολιτισμικούς παράγοντες, όπως είναι η κοινωνική και οικονομική τους προέλευση. Παιδιά με διαφορετικό χαρακτήρα, διαφορετικές συνήθειες και συμπεριφορές που καλούνται να συνυπάρξουν αρμονικά. 

Με μια σειρά δράσεων ενδυνάμωσης της σχολικής κοινότητας που υλοποιούνται, από το Κέντρο Ημέρας Δράμας «Πολυδεύκης» της  Ε.Ψ.Υ.Κ.Α. (Εταιρεία Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Αποκατάστασης) οι ειδικοί της μονάδας πραγματοποίησαν επίσκεψη στο 5ο Δημοτικό Σχολείο Δράμας την Πέμπτη 14 Μαρτίου 2024. 

Με στόχο την συμπερίληψη και την αποδοχή της διαφορετικότητας οι ειδικοί της μονάδας πραγματοποίησαν βιωματικές ασκήσεις οι οποίες αποσκοπούσαν στη δημιουργία ενός περιβάλλοντος αποδοχής, ενίσχυσης του αλληλοσεβασμού και της συνεργατικής δράσης. 

Η αλληλεπίδραση και η επικοινωνία με τους μικρούς μαθητές υπήρξε άριστη και μοναδική. Η ανταπόκριση τους άμεση και η συνεργασία μας ιδιαίτερα ευχάριστη και εποικοδομητική. 

Ευχαριστούμε θερμά το 5ο Δημοτικό Σχολείο Δράμας και τους εκπαιδευτικούς για τη φιλοξενία που μας επιφύλαξαν. Η συνάντησή μας ολοκληρώθηκε σε ευχάριστο κλίμα και με το σύνθημα των μαθητών «Διαφορετικός… ΜΑ ίδιος κόσμος»!

 

 

 

 

Με εκτίμηση,

 τα μέλη και το προσωπικό 

του Κέντρου Ημέρας «Πολυδεύκης»

 

Είναι πολύ σημαντικό, το να γνωρίζει κανείς την ιστορία του τόπου του. Αποτελεί μια «γέφυρα» ανάμεσα στο παρελθόν, στην αρχαιότητα και το σήμερα. Στο πλαίσιο αυτό, στις 8/3/2024 το Κέντρο Ημέρας Δράμας «Πολυδεύκης» της  Ε.Ψ.Υ.Κ.Α. (Εταιρεία Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Αποκατάστασης), συμμετείχε  σε ειδικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα το οποίο διοργάνωσε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Δράμας και έλαβε χώρα στο Αρχαιολογικό  Μουσείο.

 

Με κεντρικό τίτλο του προγράμματος: «Γνωρίζω το Μουσείο: Παιχνίδια ειδικοτήτων στο Αρχαιολογικό Μουσείο Δράμας», τα μέλη της μονάδας είχαν την δυνατότητα, μέσω βιωματικών δράσεων να μάθουν σημαντικά ιστορικά στοιχεία για το παρελθόν και την αρχαιότητα της περιοχής. Επιπλέον μέσα από τους ρόλους των ειδικοτήτων του αρχαιολόγου, του συντηρητή και του σχεδιαστή  που κλήθηκαν να αναλάβουν, τους δόθηκε η ευκαιρία να μελετήσουν σημαντικά ευρήματα και αντικείμενα του μουσείου καθώς και να γνωρίσουν την κάθε ειδικότητα ξεχωριστά. 

Τα μέλη και  το προσωπικό της μονάδας ολοκλήρωσαν το εκπαιδευτικό αυτό πρόγραμμα με ιδιαίτερη χαρά και με πολύ μεράκι, αποκομίζοντας πολύτιμες γνώσεις! Ευχαριστούμε θερμά την εφορεία Αρχαιοτήτων Δράμας για την φιλοξενία, την μοναδική εμπειρία και το υπέροχο ταξίδι στο χρόνο!

 

Με εκτίμηση,

τα μέλη και το προσωπικό 

του Κέντρου Ημέρας «Πολυδεύκης»

 

Δευτέρα, 01 Νοεμβρίου 2021 11:32

Μια αγκαλιά λουλούδια!

Γράφτηκε από

Με συγκίνηση λάβαμε σήμερα στο Α’ Οικοτροφείο Β.Ν.Υ. «Αρσινόη» αυτή την υπέροχη ανθοδέσμη, ως ένδειξη ευχαριστιών ωφελούμενης προς την Ψυχολόγο της Δομής, για τις υπηρεσίες που έλαβε στα πλαίσια των Υπηρεσιών Βραχείας Ψυχοθεραπείας και Συμβουλευτικής μέσω διαδικτύου, που παρέχει δωρεάν η Εταιρεία Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Αποκατάστασης (Ε.Ψ.Υ.Κ.Α.).


Ακολουθούν φωτογραφίες

Φέτος για τις καλοκαιρινές τους διακοπές, οι 4 φιλοξενούμενοι του Προστατευόμενου διαμερίσματος του Οικοτροφείου Ευφροσύνη επέλεξαν τα Καλά Νερά του Βόλου. Παρά τις δυσκολίες και τα αυστηρά μέτρα για τον COVID 19, η εκδρομή ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία καθώς ακολουθήθηκαν όλες οι οδηγίες και τηρήθηκαν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.

Οι φιλοξενούμενοι κολύμπησαν και απόλαυσαν τις όμορφες παραλίες του Παγασητικού κόλπου και ξεναγήθηκαν στα γραφικά χωριά του ορεινού Πηλίου, Μακρυνίτσα κα Πορταριά. Απόλαυσαν βουνό και θάλασσα, γεύτηκαν νόστιμα παραδοσιακά φαγητά και γύρισαν γεμάτοι από όμορφες εικόνες και εμπειρίες.

Η χαρά και ο ενθουσιασμός διαγράφεται στα πρόσωπά τους όταν συζητούν μεταξύ τους για την εμπειρία που έζησαν και περιμένουν με ανυπομονησία την επόμενη. Άλλωστε ξέρουμε όλοι πόσο δύσκολη ήταν αυτή η χρονιά για όλους μας και η θετική ανταπόκριση των φιλοξενούμενων σε αυτές τις διακοπές, μας έδειξε πόσο μεγάλη  ανάγκη έχουμε όλοι μας  να ξεφύγουμε από την καθημερινότητα.


Ακολουθούν φωτογραφίες...

Πέμπτη, 06 Μαϊος 2021 10:44

Ανάσταση στο Οικοτροφείο Ευφροσύνη...

Γράφτηκε από

Η Αναστάσιμη Ακολουθία τελέστηκε με την παρουσία του ιερέα Χρήστου Σεϊταρίδη, στην αυλή του Οικοτροφείου Ευφροσύνη, στα Τσαϊρια Κορινού Πιερίας, λόγω των έκτακτων συνθηκών εξαιτίας του κορωναϊού, τηρώντας όλα τα προβλεπόμενα μέτρα.

Συμμετείχαν όλοι οι ένοικοι του Οικοτροφείου μας κρατώντας τις Πασχαλινές λαμπάδες τους και ψάλλοντας όλοι μαζί το "Χριστός Ανέστη", με συναισθήματα χαράς, λύπης και συγκίνησης να μας κατακλύζουν, και το Άγιο Φως της Ανάστασης του Κυρίου να μας δίνει ελπίδα για τις ημέρες που διανύουμε με δύναμη για το αύριο.

Οι φιλοξενούμενοι και το προσωπικό, ευχόμαστε σε όλους Υγεία και Αγάπη!
Παρασκευή, 30 Απριλίου 2021 10:12

Πάσχα στον Ξενώνα «Ίρις»

Γράφτηκε από

Σε μια πολύμηνη περίοδο όπου δοκιμάστηκε η υπομονή και η αντοχή μας, όπου εγέρθηκαν φόβοι και ανησυχίες, καταφέραμε να κρατηθούμε όρθιοι, να ανακαλύψουμε την δημιουργική μας πλευρά, να ενισχύσουμε την συναισθηματική μας έκφραση, να μάθουμε να μην περιμένουμε τα ερεθίσματα απ’ έξω για να γεμίσουν το μέσα μας, αλλά αντιθέτως δώσαμε χώρο σε ότι κουβαλάμε, σε ότι μας χαρακτηρίζει, σε ότι αποτελεί σπουδαίο και σημαντικό να ενδυναμωθεί, να μοιραστεί και εν τέλει να μας στηρίξει και να γίνει  σημείο αναφοράς μας, ο ίδιος μας ο εαυτός. Το Πάσχα συμβολίζει πάντα την ελπίδα και την αισιοδοξία. Μας διδάσκει την ταπεινότητα και έτσι μπορούμε να αντιληφθούμε το δέος, που αποτελεί ένα μήνυμα υπόσχεσης για όλους μας απέναντι στο «σκοτάδι», θυμίζοντας μας ότι πάντα έρχεται το «φως».

Στα πλαίσια του θεραπευτικού μας έργου, φροντίσαμε με τους φιλοξενούμενους μας, να μιλήσουμε για τους συμβολισμούς του Πάσχα, να θυμηθούμε τα ήθη και έθιμα του τόπου από όπου κατάγεται ο καθένας, να φέρουμε μνήμες και να συνδεθούμε ο καθένας μας με την ιστορία του. Χρησιμοποιήσαμε οπτικοακουστικό υλικό από περιοχές της Ελλάδος για τη γιορτή του Πάσχα, διαβάσαμε ιστορίες, ψάξαμε και βρήκαμε τι είναι για τον καθένα «Ανάσταση». Και στο τέλος, δημιουργήσαμε! Φτιάξαμε τσουρέκια, βάψαμε αυγά, στολίσαμε λαμπάδες, διακοσμήσαμε με χειροποίητες κατασκευές τους χώρους μας, οργανώσαμε τους τρόπους που θα γιορτάσουμε τις επόμενες μέρες.

Οι φιλοξενούμενοι και το προσωπικό, ευχόμαστε σε όλους Υγεία και Αγάπη!

 

Καλό Πάσχα!

Καλή Ανάσταση!
Παρασκευή, 30 Απριλίου 2021 10:08

Πάσχα στο Γ' Οικοτροφείο Β.Ν.Υ. «Γλαύκη»

Γράφτηκε από

Σε μια πολύμηνη περίοδο όπου δοκιμάστηκε η υπομονή και η αντοχή μας, όπου εγέρθηκαν φόβοι και ανησυχίες, καταφέραμε να κρατηθούμε όρθιοι, να ανακαλύψουμε την δημιουργική μας πλευρά, να ενισχύσουμε την συναισθηματική μας έκφραση, να μάθουμε να μην περιμένουμε τα ερεθίσματα απ’ έξω για να γεμίσουν το μέσα μας, αλλά αντιθέτως δώσαμε χώρο σε ότι κουβαλάμε, σε ότι μας χαρακτηρίζει, σε ότι αποτελεί σπουδαίο και σημαντικό να ενδυναμωθεί, να μοιραστεί και εν τέλει να μας στηρίξει και να γίνει  σημείο αναφοράς μας, ο ίδιος μας ο εαυτός. Το Πάσχα συμβολίζει πάντα την ελπίδα και την αισιοδοξία. Μας διδάσκει την ταπεινότητα και έτσι μπορούμε να αντιληφθούμε το δέος, που αποτελεί ένα μήνυμα υπόσχεσης για όλους μας απέναντι στο «σκοτάδι», θυμίζοντας μας ότι πάντα έρχεται το «φως».

Στα πλαίσια του θεραπευτικού μας έργου, φροντίσαμε με τους φιλοξενούμενους μας, να μιλήσουμε για τους συμβολισμούς του Πάσχα, να θυμηθούμε τα ήθη και έθιμα του τόπου από όπου κατάγεται ο καθένας, να φέρουμε μνήμες και να συνδεθούμε ο καθένας μας με την ιστορία του. Χρησιμοποιήσαμε οπτικοακουστικό υλικό από περιοχές της Ελλάδος για τη γιορτή του Πάσχα, διαβάσαμε ιστορίες, ψάξαμε και βρήκαμε τι είναι για τον καθένα «Ανάσταση». Και στο τέλος, δημιουργήσαμε! Φτιάξαμε τσουρέκια, βάψαμε αυγά, στολίσαμε λαμπάδες, διακοσμήσαμε με χειροποίητες κατασκευές τους χώρους μας, οργανώσαμε τους τρόπους που θα γιορτάσουμε τις επόμενες μέρες.

Οι φιλοξενούμενοι και το προσωπικό, ευχόμαστε σε όλους Υγεία και Αγάπη!

 

Καλό Πάσχα!

Καλή Ανάσταση!

Δευτέρα, 15 Φεβρουαρίου 2021 06:28

Χρώματα, λουλούδια, καλλιτεχνήματα... η δική μας καραντίνα!!!

Γράφτηκε από

Τα μέλη της ομάδας καλλιτεχνικών του Οικοτροφείου «Αγάπανθος» ΕΨΥΚΑ στην Αργυρούπολη Δράμας, κατά την διάρκεια των ημερών της «καραντίνας» με την καθοδήγηση και ενθάρρυνση της υπεύθυνης της ομάδας κα.Κομβόκη Ευαγγελίας, απήλαυσαν στο έπακρο την τέχνη σε πολλές εκφάνσεις της. Δημιούργησαν καλλιτεχνήματα, με τα οποία ασχολήθηκαν για πρώτη φορά, με ιδιαίτερο ζήλο και χαρούμενη διάθεση.

Πίνακας αφηρημένης τέχνης με πανδαισία χρωμάτων και ελεύθερη έκφραση, πίνακας με ακρυλικά χρώματα για αποτύπωση της φύσης, φανάρια από μακετόχαρτο, διακοσμητική κατασκευή «σπιτάκια» από μακετόχαρτο... είναι μερικά από τα έργα που πλέον ομορφαίνουν το χώρο τους και αλλάζουν αμέσως τη διάθεση ευχάριστα.

Αυτό που καταλάβαμε όλοι (ένοικοι και προσωπικό) με την ολοκλήρωση του κάθε έργου ξεχωριστά είναι ότι τελικά τα καταφέρνουμε πολύ καλύτερα από όσο νομίζουμε, αρκεί να συνεχίζουμε!

 

Οικοτροφείο «Αγάπανθος»

«Καραντίνα 2020-2021»

Το Κέντρο Ημέρας «Πολυδεύκης» - Υπηρεσίες Νοσηλείας Κατ’ οίκον της Ε.Ψ.Υ.Κ.Α. (Εταιρείας Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Αποκατάστασης Ασθενών) από τις 19/03 και για δυόμιση μήνες τελούσε υπό καθεστώς αναστολής λειτουργίας  σύμφωνα με απόφαση του Υπουργείου Υγείας για την πρόληψη και προστασία της δημόσιας υγείας και αντιμετώπιση κρουσμάτων ασθενών με κοροναϊό στις μονάδες ψυχικής υγείας.

Το διάστημα αυτό η μονάδα λειτουργούσε με προσωπικό ασφαλείας για την παροχή υπηρεσιών εξ αποστάσεως. Στόχος ήταν η διατήρηση διαύλων επικοινωνίας και η ψυχοκοινωνική υποστήριξη των ωφελουμένων μέσα από την πραγματοποίηση τηλεφωνικών συνεδριών με το επιστημονικό προσωπικό της μονάδας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ταυτόχρονα υπήρξε συμμετοχή των ειδικών στην τηλεφωνική γραμμή ψυχοκοινωνικής υποστήριξης «10306» υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας και το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Το Κέντρο Ημέρας Δράμας «Πολυδεύκης» - Υπηρεσίες Νοσηλείας Κατ’ οίκον από 01/06/2020 επανήλθε δυναμικά προσαρμόζοντας τα θεραπευτικά προγράμματα σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας. Λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας το προσωπικό της μονάδας υποδέχεται τους ωφελούμενους και τους συγγενείς/ φροντιστές με γνώμονα την ασφάλεια και προστασία της υγείας τους.

Καθημερινά πραγματοποιούνται ολιγομελείς ομάδες τηρώντας τις αποστάσεις, φορώντας μάσκα μιας χρήσης και εφαρμόζοντας τα μέτρα υγιεινής και καθαριότητας και απολύμανσης χώρου και επιφανειών. Παράλληλα με το ομαδικό πρόγραμμα συνεχίζεται και η εξατομικευμένη παροχή υποστήριξης από τους ειδικούς της μονάδας προχωρώντας σταδιακά σε νέες εντάξεις.

Συνεχίζουμε αυτό το καλοκαίρι... παρέχοντας υπηρεσίες ψυχικής υγείας με ασφάλεια και υπευθυνότητα.

Με εκτίμηση

Τα Μέλη και το Προσωπικό

του Κέντρου Ημέρας «Πολυδεύκης» -

Υπηρεσίες Νοσηλείας Κατ’ Οίκον

Επίσκεψη στις εγκαταστάσεις του Ξενώνα Ευόσμου «Ίρις» και του Οικοτροφείου «Γλαύκη» δομές της «Εταιρείας Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Αποκατάστασης» πραγματοποίησε ο Δήμαρχος Κορδελιού Ευόσμου κ. Κλεάνθης Μανδαλιανός, συνοδευόμενος από την  Αντιδήμαρχο Κοινωνικής Προστασίας και ΚΕΠ Κ. Φωτεινή Πεσματζόγλου.

Σκοπός της επίσκεψης του Δημάρχου, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο των επαφών του με τοπικούς φορείς, ήταν η ενημέρωση του αφενός μεν για τη λειτουργία του Ξενώνα και του οικοτροφείου   και αφετέρου για τις δυνατότητες διασύνδεσης με την κοινωνία και συνεργασίας με το Δήμο.

Τον Δήμαρχο και την Αντιδήμαρχο υποδέχθηκαν ο Γενικός Διευθυντής της  Εταιρείας Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Αποκατάστασης κ. Αναστάσιος  Βενύτης, ο Πρόεδρος της ΕΨΥΚΑ Α. Καβαδάτος, η Αντιπρόεδρος της ΕΨΥΚΑ Ε.Ξ. Βενύτη, ο Επιστημονικός Υπεύθυνος του Ξενώνα «Ίρις» ψυχολόγος κ. Α. Ευαγόρου, η Κοινωνική Λειτουργός του Ξενώνα «Ίρις» κ. Φ. Μουρτιάδου, η Υπεύθυνη της Δομής  Ε. Καραφυλιά, ο Γενικός Γραμματέας της Δομής Θεοδόσης Προκοπίου, και η Διευθύντρια Προσωπικού Α. Μάλπα.

Έκδηλη όμως και συγκινητική  ήταν η  χαρά των 15 φιλοξενούμενων της δομής  οι οποίοι  περίμεναν τον κ. Μανδαλιανό και την κ. Πεσματζόγλου, στην είσοδο του Ξενώνα, φορώντας τις μάσκες τους, τηρώντας τις μεταξύ τους αποστάσεις και όλα τα μέτρα προστασίας καθ όλη τη διάρκεια της επίσκεψης, και της ξενάγησης στους άριστα επιμελημένους, φιλόξενους  και λειτουργικούς  χώρους του Ξενώνα και του Οικοτροφείου.

Ο Γενικός Διευθυντής της  Εταιρείας Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Αποκατάστασης κ. Αναστάσιος  Βενύτης κάνοντας μια αναδρομή αναφέρθηκε
α) στην 30χρονη ιστορία, την αναγκαιότητα και το μέλλον της Ε.ΨΥ.Κ.Α τονίζοντας ότι  η δημιουργία και η λειτουργία της έφεραν την πιο ουσιαστική, ριζική και βαθιά ανθρώπινη Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση που είχαν ανάγκη οι συνάνθρωποι μας και η χώρα μας γενικότερα,
β) στην στρατηγική, τις επενδύσεις και τις κτηριακές  υποδομές της ΕΨΥΚΑ σε Οικοτροφεία, Ξενώνες, Προστατευόμενα Διαμερίσματα, Κέντρα Ημέρας και Κινητές Μονάδες Ψυχικής Υγείας,
γ) στο υψηλού επιπέδου εκπαιδευμένο και βαθιά ευαισθητοποιημένο και συνειδητοποιημένο  ανθρώπινο επιστημονικό δυναμικό,  που αποτελείται  από   Ψυχιάτρους, Παθολόγους, Ψυχολόγους,     Κοινωνικούς Λειτουργούς,    Νοσηλευτές,    Φροντιστές - Γενικών Καθηκόντων κ.α
δ) εκτενή αναφορά έκανε στο άνοιγμα νέων πρωτοβουλιών της ΕΨΥΚΑ που στο επίκεντρο τους θα έχουν τον ψυχικά ασθενή συνάνθρωπό μας, ανεξάρτητα από την υπηκοότητα, το θρήσκευμα και την εθνικότητα του
και ε) έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις πολύ καλές σχέσεις γειτνίασης του Ξενώνα με τους περίοικους και  στις προσπάθειες που καταβάλλονται για την διατήρηση και  την περεταίρω βελτίωση τους.

Ο Επιστημονικός Υπεύθυνος του Ξενώνα «Ίρις» ψυχολόγος κ. Ανδρέας Ευαγόρου παρουσίασε το έργο που εφαρμόζεται στις δομές μέσα από τα προγράμματα Εκπαίδευσης Δεξιοτήτων, Ανεξάρτητης Διαβίωσης, Φυσικοθεραπείας, Εργοθεραπείας, Κοινωνικής Αποκατάστασης και Κοινωνικής  Επανένταξης. Επίσης αναφέρθηκε  και στα Αθλητικά και Εικαστικά προγράμματα των δομών,  στα έπαθλα και τις  νίκες των ομάδων της Ε.ΨΥ.Κ.Α  σε αγώνες ποδοσφαίρου και διαφόρων τουρνουά,  επισημαίνοντας την μεγάλη επίδραση που έχει ο αθλητισμός και τα εικαστικά, στην εκτόνωση και την  βελτίωση της ψυχικής υγείας, ηρεμίας  των φιλοξενούμενων.

Η Κοινωνική Λειτουργός του Ξενώνα «Ίρις» κ. Φωτεινή Μουρτιάδου αναφέρθηκε στην χρησιμότητα της ίδρυσης του ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥ  ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ «ΙΡΙΣ» τονίζοντας ότι με την  λειτουργία του ΣΥΝΕΡΓΕΙΟΥ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ, οι φιλοξενούμενοι απασχολούνται, δίνουν περιεχόμενο και νόημα στη ζωή τους αποδεικνύοντας ότι μπορούν να προσφέρουν στο κοινωνικό σύνολο και στην παραγωγική διαδικασία της χώρας. Η κ. Μουρτιάδου αιτήθηκε την δυνατότητα συμμετοχής των φιλοξενουμένων του Ξενώνα «Ίρις»  στις προκηρύξεις των προγραμμάτων  ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ αλλά και στις δυνατότητες ευρύτερης  συνεργασίας και συνέργειας διαφόρων δράσεων με το Δήμο με στόχο την κοινωνική τους επανένταξη και  την ψυχοκοινωνική τους αποκατάσταση.

Ο Δήμαρχος Κορδελιού Ευόσμου αφού άκουσε με προσοχή και ευαισθησία την παρουσίαση του έργου που επιτελεί η Ε.ΨΥ.Κ.Α από τον Γενικό Διευθυντή κ. Βενύτη και τα στελέχη της και μετά την ξενάγηση του στους χώρους και των δύο τοπικών  δομών αλλά και την συζήτηση που είχε με τους φιλοξενούμενους, τους συνεχάρη όλους για το έργο που επιτελούν, για άριστη κατάσταση και την λειτουργικότητα των υποδομών και τους διαβεβαίωσε ότι η πάγια στρατηγική του Δήμου είναι η στήριξη όλων των ιατρικών και κοινωνικών δομών που λειτουργούν στα όρια του μέσα από ένα ευρύ φάσμα κοινών δράσεων προς όφελος των ψυχικά πασχόντων συνανθρώπων μας. Πρώτος στόχος μας θα  είναι η καταπολέμηση του στίγματος και η κοινωνική  επανένταξη των πασχόντων.
«Για το λόγο αυτό ως πρώτο βήμα συνεργασίας κάνουμε άμεσα  δεκτό το αίτημα της ΕΨΥΚΑ  για την συμμετοχή των φιλοξενουμένων στις προκηρύξεις Κοινωφελούς Εργασίας. Ορίζουμε  την 10η Οκτωβρίου ημέρα εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας ως ημέρα κοινής δράσης με την διοργάνωση μιας  ημερίδας. Παράλληλα θα  παρουσιάσουμε για πρώτη φορά στους δημότες μας και μια  έκθεση έργων ζωγραφικής των φιλοξενουμένων του τοπικού Ξενώνα, και γιατί όχι να συνδιοργανώσουμε  κι έναν  αγώνα μπάσκετ ή ποδοσφαίρου κ.α» δήλωσε ο κ. Μανδαλιανός τονίζοντας ως ιατρός την ανάγκη της ενημέρωσης και της ευαισθητοποίησης των πολιτών  για τα ψυχικά νοσήματα και πόσο σημαντικό είναι η  άμεση αντιμετώπισή τους μόλις αυτά εκδηλωθούν.

«Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια σε όλα τα στελέχη της ΕΨΥΚΑ που δημιούργησαν, διαμόρφωσαν και διατηρούν τις εγκαταστάσεις του Ξενώνα και του Οικοτροφείου ως ένα προστατευμένο σπίτι που δίνει προστασία, ζεστασιά, θαλπωρή, κατανόηση θεραπεία και ποιότητα στη ζωή των πασχόντων.. Η Αντιδημαρχία Κοινωνικής Προστασίας ακολουθώντας τις οδηγίες του Δημάρχου μας, θα υλοποιήσει κάθε εξαγγελία του και θα σταθεί δίπλα στην ΕΨΥΚΑ με όλες τις δυνάμεις της, για την ανάπτυξη δράσεων που αφορούν μια ευαίσθητη και ευπαθή ομάδα συνανθρώπων μας προκειμένου να αναπτύξει τις δεξιότητες στην εργοθεραπεία και την εργασιοθεραπεία που θα τους οδηγήσει  στην κοινωνική  ενσωμάτωση που τόσο έχουν ανάγκη » δήλωσε η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας και ΚΕΠ Κ. Φωτεινή Πεσματζόγλου.

Ξενώνας Ευόσμου Θεσσαλονίκης "Ίρις"

Διεύθυνση: Φιλίππου 51
Εύοσμος, Θεσσαλονίκη, ΤΚ 56224
Τηλ: 2310 630754

Fax: 2310 387280
E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.


Αναδημοσίευση από την ιστοσελίδα του Δήμου Κορδελιού-Ευόσμου
Παρασκευή, 03 Ιουλίου 2020 07:38

Ξενώνας Ίρις - Βάφτιση

Γράφτηκε από

Το αποκαταστασιακό έργο της δομής δεν αντιστοιχεί μόνο στην αξιολόγηση και την ανάπτυξη των ατομικών και κοινωνικών δεξιοτήτων του κάθε φιλοξενούμενου. Η βασική έγνοια της θεραπευτικής μας εργασίας αφορά, τις διαδικασίες κατανόησης, εμπερίεξης και αναγνώρισης των ψυχικών ελλείψεων και τραυμάτων του καθενός ξεχωριστά, αλλά και την προσπάθεια επιδιορθωτικών εμπειριών τόσο στην σχέση του ατόμου με τους άλλους όσο και με τον ίδιο του τον εαυτό.


Στα πλαίσια αυτά, και διαμέσου της συναισθηματικής θεραπευτικής σχέσης που δημιουργείται μεταξύ προσωπικού και θεραπευόμενων δίνεται η δυνατότητα συσχέτισης με την πραγματικότητα και η δυνατότητα επούλωσης των συναισθημάτων και ψυχικών καταστάσεων, που λόγω της ψυχικής νόσου έχουν πληγεί, και αφορούν την αίσθηση του ανήκειν και της επίτευξης, της αυταξίας, της αυτοαντίληψης και των παράγωγων των εσωτερικών συγκρούσεων.

Με δεδομένα τα πιο πάνω, και με μεγάλη χαρά σας ανακοινώνουμε πως ο φιλοξενούμενός μας, που διαμένει στον Ξενώνα Ίρις, κατάφερε με την συνδρομή του προσωπικού της δομής, να εκπληρώσει μια μεγάλη του επιθυμία, με το να βαφτιστεί χθες 30/06/2020 στον Ι.Ν Αγίου Κοσμά του Αιτωλού στον Εύοσμο. Αποτελούσε πάντα μια εκκρεμότητα στη ζωή του, ένα συναισθηματικό εμπόδιο, και μια αίσθηση διαφορετικότητας από τους υπόλοιπους. Τα συναισθήματα ευτυχίας για την πραγματοποίηση της επιθυμίας του, έγιναν και  δικά μας. Στο μυστήριο της βάφτισης ήταν παρόντες φίλοι του φιλοξενούμενοι τόσο από την δομή, όσο και από τα Προστατευόμενα Διαμερίσματα Θεσσαλονίκης αλλά και από το Οικοτροφείο Καλλιρόης. Τον τίμησαν επίσης με την παρουσία τους το προσωπικό του Ξενώνα Ίρις, συνάδερφοι από τις υπόλοιπες δομές της Θεσσαλονίκης και φυσικά η διοίκηση της ΕΨΥΚΑ.

 

Η Πολυκλαδική Θεραπευτική Ομάδα του Ξενώνα

Στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων για αποφυγή επέκτασης του κορονοϊού, τα Προστατευόμενα Διαμερίσματα Θεσσαλονίκης τροποποίησαν τα προγράμματά τους με σκοπό να αντιμετωπίσουν δημιουργικά την παραμονή στο σπίτι.


Στις ομαδικές δραστηριότητες δόθηκε ατομικός χαρακτήρας ώστε να αποφευχθεί ο συνωστισμός και ενισχύθηκαν τα ατομικά ενδιαφέροντα. Σκοπός ήταν να ενισχυθεί η ευρηματικότητα, η αποδοτικότητα, η πρωτοτυπία, το ταλέντο και  η επιδεξιότητα με θετικά αποτελέσματα στη διάθεση, τη ψυχική ανθεκτικότητα και την ποιότητα ζωής. Ζωγραφική, μουσική, δημιουργικές κατασκευές, επιτραπέζια παιχνίδια, παιχνίδια γνώσεων, παζλ, σκάκι / τάβλι, σταυρόλεξα, ζαχαροπλαστική, μαγειρική, κηπουρική κ.α. προσέφεραν μια διαφορετική απόχρωση στον ελεύθερο χρόνο.

Παράλληλα τροποποιήθηκαν τα προγράμματα Προσαρμοσμένης Φυσικής Δραστηριότητας, από τα γήπεδα και τα γυμναστήρια μεταφέρθηκαν στα διαμερίσματα, με κύριο στόχο τη ψυχαγωγία και τη διατήρηση του αθλητικού πνεύματος. Οι δραστηριότητες προσαρμόστηκαν στις ανάγκες των φιλοξενουμένων κάθε διαμερίσματος και περιελάμβαναν: επιτραπέζια αντισφαίριση, χορό, γυμναστική, ρακέτες, καραόκε, παιχνίδια με μπάλες και floorball. Ο ενθουσιασμός μάς οδήγησε στη διοργάνωση πέντε «Τουρνουά Καραντίνας» τα οποία και ολοκληρώθηκαν με επιτυχία καθώς επίσης και στη δημιουργία ενός «Λευκώματος Κορονοϊού» αποτυπώνοντας με πολύ συναίσθημα και φωτογραφικό υλικό τη δύναμη της αισιοδοξίας.

Η Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας Ν.Κοζάνης και Ν. Γρεβενών, το Τμήμα Παιδοψυχιατρικών Υπηρεσιών και το Τμήμα Υπηρεσιών Ολοκληρωμένης Κοινοτικής Θεραπείας και Υπηρεσιών Νοσηλείας Κατ' οίκον, της Εταιρίας Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Αποκατάστασης Ασθενών (Ε.Ψ.Υ.Κ.Α.), ανταποκρινόμενοι στη δύσκολη συνθήκη των ημερών, λόγω της πανδημίας  κορωνοϊού Covid-19, ενημερώνει των πληθυσμό των δύο νομών, Κοζάνης και Γρεβενών, ότι συνεχίζει να παρέχει τις δωρεάν υπηρεσίες ψυχολογικής στήριξης σε όποιον τις χρειάζεται μέσω τηλεφωνικών γραμμών και skype.

Για όποια επιπλέον πληροφορία μπορείτε να απευθύνεστε στα τηλέφωνα :

24640 21173, 24610 40074 και 24610 40070.
Δευτέρα, 27 Ιανουαρίου 2020 08:36

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΣΤΟ ΟΙΚΟΤΡΟΦΕΙΟ ΕΥΦΡΟΣΥΝΗ

Γράφτηκε από

Συγκινητική ήταν και φέτος η ανταπόκριση των τοπικών πολιτιστικών συλλόγων του Κορινού, στο κάλεσμα των φιλοξενουμένων και της διεύθυνσης του Οικοτροφείου ΕΥΦΡΟΣΥΝΗ, στον Κορινό Πιερίας, για να γιορτάσουμε τα Χριστούγεννα, με κάλαντα και ψαλμούς.


Συγκεκριμένα, την 21/12/2019, επισκέφθηκαν το Οικοτροφείο ΕΥΦΡΟΣΥΝΗ η εκκλησιαστική χορωδία της Ενορίας του Κορινού, την 23/12/2019 ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κουμπαγιωτών «Άγιος Γρηγόριος Καλλίδης» και την 24/12/2019 ο Ποντιακός Σύλλογος «ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΠΟΝΤΟΣ», μετά των Προέδρων τους και όλα τα μέλη αυτών, συμβάλοντας στον κατανυκτικό εορτασμό των Χριστουγέννων.

Οι φιλοξενούμενοι ιδιαίτερα συγκινημένοι είχαν την δυνατότητα να ανταλλάξουν ευχές, να ανταλάξουν δωράκια και να ανανεώσουν το ραντεβού τους και την συμμετοχή τους στα πολιτιστικά δρώμενα σε ετήσια βάση, ως ενεργά μέλη της τοπικής αλλά και ευρύτερης κοινωνίας.


Ακολουθούν φωτογραφίες

Δευτέρα, 27 Ιανουαρίου 2020 08:30

Μια ακόμη δημιουργική χρονιά ξεκίνησε …. στην ΕΨΥΚΑ !

Γράφτηκε από

Η απαρχή της Νέας Χρονιάς ξεκίνησε με ιδιαίτερη διάθεση για προσφορά και ενσυναίσθηση προς τον συνάνθρωπο, για το Κέντρο Ημέρας Δράμας «Πολυδεύκης» - Υπηρεσίες Νοσηλείας Κατ’ Οίκον της ΕΨΥΚΑ (Εταιρεία Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Αποκατάστασης).


Συγκεκριμένα την Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2020, επισκέφθηκε το Κέντρο Ημέρας το χορευτικό τμήμα του Πολιτιστικού-Εξωραϊστικού Συλλόγου Πανοράματος Δράμας, όπου παρουσίασαν χορούς της Μ. Ασίας, ταξιδεύοντας μας στην πεμπτουσία της ιστορικής περιοχής Μ. Ανατολής.

Παράλληλα, οι ωφελούμενοι του Κέντρου Ημέρας ενεπλάκησαν στην όμορφη γιορτή με τραγούδια της Μ. Ασίας και χορεύοντας όλοι μαζί.  Με την ολοκλήρωση της εκδήλωσης προβλήθηκαν απολογιστικά «στιγμιότυπα» του 2019, που αφορούσαν τη συμμετοχή των ωφελούμενων τόσο στο θεραπευτικό πρόγραμμα της μονάδας, όσο και στις δράσεις ενημέρωσης-ευαισθητοποίησης της ευρύτερης κοινότητας. Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε κατόπιν πρωτοβουλίας της προέδρου του Συλλόγου κας. Α. Φώτογλου, όπου τίμησαν με την παρουσία τους ωφελούμενοι καθώς και συγγενείς αυτών.

Ακολούθως, την Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2020, το Κέντρο Ημέρας Δράμας «Πολυδεύκης»- Υπηρεσίες Νοσηλείας Κατ’ Οίκον πραγματοποίησε την καθιερωμένη κοπή Βασιλόπιτας. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε ευχάριστο κλίμα παρουσία ωφελούμενων και προσωπικού της μονάδας, αναζητώντας τον τυχερό του 2020, ο οποίος επιβραβεύτηκε με ένα χειροποίητο αναμνηστικό γούρι καθώς και ευχές για το νέο έτος!

Συνοψίζοντας,  την Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2020 το Κέντρο Ημέρας Δράμας «Πολυδεύκης»- Υπηρεσίες Νοσηλείας Κατ’ Οίκον συμμετείχε στην εκδήλωση του Α’ Β.Ν.Υ. Οικοτροφείου Προσοτσάνης «Αρσινόη», για την καθιερωμένη κοπή Βασιλόπιτας των δομών ΕΨΥΚΑ Ν.Δράμας. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε παρουσία του Γενικού  Διευθυντή της ΕΨΥΚΑ κ. Α. Βενύτη, προσωπικού της Διοίκησης καθώς και των Μονάδων Ψυχικής Υγείας του Ν. Δράμας.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος Δ. Προσοτσάνης κ. Θ. Αθανασιάδης, ο Αντιδήμαρχος Τοπικής, Οικονομικής Ανάπτυξης Α. Κότιος και ο Ειδικός Συνεργάτης στο Δ. Προσοτσάνης,  κ. Ν. Ουρούμης.

Με εκτίμηση

Τα Μέλη και το Προσωπικό

του Κέντρου Ημέρας «Πολυδεύκης» -

Υπηρεσίες Νοσηλείας Κατ’ Οίκον


Ακολουθούν φωτογραφίες

Τρίτη, 24 Δεκεμβρίου 2019 10:48

Χριστουγεννιάτικη Γιορτή Οικοτροφείου Γλαύκη

Γράφτηκε από

Το Γ’ Οικοτροφείο Β.Ν.Υ Γλαύκη της ΕΨΥΚΑ, γιόρτασε και φέτος με μεγάλη χαρά τα Χριστούγεννα στην εκδήλωση που πραγματοποίησε στις 19/12/2019. Η γιορτή ήταν αφιερωμένη στην αγάπη, την προσφορά και την αλληλεγγύη μεταξύ των ανθρώπων, ως ένα μήνυμα που απαιτείται να μας συνοδεύει στις σχέσεις, τους κοινωνικούς δεσμούς αλλά και ως στάση ζωής.


Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης οι φιλοξενούμενοι της δομής παρουσίασαν με τον δικό τους τρόπο την ιστορία «Το δέντρο που έδινε», τραγούδησαν τα κάλαντα μαζί με το προσωπικό και προετοίμασαν το κοινό για την διασκέδαση που θα ακολουθούσε τραγουδώντας ένα τραγούδι του Κώστα Μακεδόνα. Στη συνέχεια ακολούθησε φαγητό και χορός ακολουθώντας το πρόγραμμα που ετοίμασε το συγκρότημα που συντρόφευσε την γιορτή, με την κα Όλγα Κασαπίδου.

Μέσα από τα θεραπευτικά προγράμματα και τις ομάδες που πραγματοποιήθηκαν τόσο στο Γ’ Οικοτροφείο Γλαύκη, όσο και στον Ξενώνα Ίρις παρουσιάστηκε η επιθυμία από τους φιλοξενούμενους μας για προσφορά προς την κοινότητα. Με βάση τις διεργασίες αυτές και στα πλαίσια της εκδήλωσης, οι φιλοξενούμενοι αλλά και οι προσκεκλημένοι φρόντισαν να αγοράσουν τρόφιμα πρώτης ανάγκης, μακράς διάρκειας, για το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Ευόσμου - Κορδελιού καταφέρνοντας να γεμίσουν το «Κουτί Αγάπης» που στήθηκε γι αυτόν ακριβώς το λόγο.

Κατά την διάρκεια της γιορτής οι προσκεκλημένοι, είχαν την ευκαιρία να δούνε τα έργα των φιλοξενούμενων που δημιουργήθηκαν στην Ομάδα Καλλιτεχνικό Εργαστήρι, αλλά και να δοκιμάσουν γλυκά που φτιάχτηκαν από την Ομάδα Ζαχαροπλαστικής.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Αντιπεριφεριάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Δημόσιας Υγείας, κος Μήττας Χρήστος και η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας του Δήμου Ευόσμου-Κορδελιού κα Φωτεινή Δεβετζή Πεσματζόγλου. Ο απόηχος των εντυπώσεών τους για την εκδήλωση ήταν συγκινητικά όμορφος, ανοίγοντας ταυτόχρονα δρόμους για περαιτέρω συνεργασία στο μέλλον.

Επίσης σημαντική ήταν η παρουσία των φιλοξενούμενων και των συνεργατών από τις υπόλοιπες δομές της Ε.Ψ.Υ.Κ.Α στην Θεσσαλονίκη (ΠΔΘ και Οικοτροφείο «Καλλιρρόη»), ενώ την μεγαλύτερη χαρά προσέφεραν φυσικά οι συγγενείς και οι φίλοι των φιλοξενούμενων του Οικοτροφείου.

Οι φιλοξενούμενοι και το προσωπικό του Γ’ Οικοτροφείου Β.Ν.Υ Γλαύκης σας εύχονται ολόψυχα να έχετε όμορφα Χριστούγεννα και το νέο έτος να φέρει στον καθένα αυτό που πραγματικά και ουσιαστικά επιθυμεί.


Ακολουθούν φωτογραφίες

Στις 13 Δεκεμβρίου 2019 και μετά από πρόσκληση του Νομικού Προσώπου του Δήμου Προσοτσάνης, το Α' Οικοτροφείο Β.Ν.Υ. «Αρσινόη» της ΕΨΥΚΑ, με χαρά συμμετείχε στη Χριστουγεννιάτικη Γιορτή των Κέντρων Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων.


Σε μια άκρως εορταστική ατμόσφαιρα φιλοξενούμενοι και εργαζόμενοι έλαβαν μέρος στην διοργάνωση του φορέα με βιντεοπαρουσίαση για την Τρίτη Ηλικία καθώς και με στολισμό του Χριστουγεννιάτικου Δέντρου, από τους φιλοξενουμένους της δομής.

Σύσσωμη, σχεδόν, η Δημοτική Αρχή ήταν παρούσα ενώ πλήθος κόσμου τίμησε την εκδήλωση η οποία πλαισιώθηκε από τραγούδια της Χορωδίας του Θρακομικρασιατικού Συλλόγου, με παραδοσιακούς  χορούς του Συλλόγου Βλάχων «Οι Γραμμουστιανοί» και του Συλλόγου Ποντίων Προσοτσάνης «Ο ΠΟΝΤΟΣ». Η  συμμετοχή  των μαθητών των Δημοτικών Σχολείων του Δήμου συνέδεσε πολύ όμορφα το παλιό με το καινούργιο και πλημμύρισε με πλούσια και ζεστά συναισθήματα το χώρο.

Ευχαριστούμε θερμά το Νομικό Πρόσωπο του Δήμου για τη πρόσκληση και την όμορφη συνεργασία μας και ευελπιστούμε για τη δημιουργία κοινών δράσεων και στο μέλλον.


Ακολουθούν φωτογραφίες

Τετάρτη, 18 Δεκεμβρίου 2019 09:39

Στο κλίμα των Χριστουγέννων...

Γράφτηκε από

Σε ρυθμούς Χριστουγέννων το Κέντρο Ημέρας Δράμας «Πολυδεύκης» - Υπηρεσίες Νοσηλείας Κατ’ οίκον της Ε.Ψ.Υ.Κ.Α. (Εταιρείας Ψυχικής Υγείας και κοινωνικής Αποκατάστασης, «φόρεσε» τα γιορτινά και για μία ακόμη χρονιά συμμετείχε στις εορταστικές δράσεις της πόλης.


Αναλυτικότερα την Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2019 ωφελούμενοι και προσωπικό της μονάδας επισκέφθηκαν την περιοχή της «Αγίας Βαρβάρας» ρίχνοντας το παραδοσιακό «καραβάκι των ευχών» στέλνοντας τις δικές τους ευχές...

Και επειδή Χριστούγεννα χωρίς γλυκά... δε γίνεται... την Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2019 επισκέφθηκε το Κέντρο Ημέρας «Πολυδεύκης» το Τμήμα Τεχνικού Μαγειρικής Τέχνης- Αρχιμάγειρα (Chef) του ΔΙΕΚ Δράμας. Οι ωφελούμενοι είχαν τη δυνατότητα να προετοιμάσουν και να απολαύσουν αλμυρές και γλυκές δημιουργίες σε συνεργασία με τους μαθητές, υπό την καθοδήγηση των εκπαιδευτών τους.

Στη συνέχεια την Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2019, το ΕΠΑΣ- ΟΑΕΔ Δράμας με το Τμήμα Κομμωτικής ανέλαβε τον καλλωπισμό των ωφελουμένων. Συγκεκριμένα οι μαθητές του τμήματος και οι εκπαιδευτές αυτών, περιποιήθηκαν την εξωτερική εμφάνιση των ωφελούμενων, δίνοντας τους τη δυνατότητα να επιλέξουν το κούρεμα-χτένισμα της αρεσκείας τους.

Την Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2019, ωφελούμενοι και εργαζόμενοι του Κέντρου Ημέρας Πολυδέυκης με τη βοήθεια και καθοδήγηση της Προέδρου του Συλλόγου Διαβητικών Ν. Δράμας κα. Τορούνογλου έβαλαν με τη σειρά τους το «δαχτυλάκι τους» για τη δημιουργία πίνακα ζωγραφικής, συμπληρώνοντας το «Χριστουγεννιάτικο σκηνικό».

Παράλληλα, από 09/12/2019 έως και  13/12/2019, οι δομές Ε.Ψ.Υ.Κ.Α. Ν. Δράμας - το Α’ ΒΝΥ Οικοτροφείο Προσοτσάνης «Αρσινόη», το Β’ ΨΧΓ Οικοτροφείο Αργυρούπολης «Αγάπανθος», το Κέντρο Ημέρας Δράμας «Πολυδεύκης»-Υπηρεσίες Νοσηλείας Κατ’ οίκον, και το Προστατευόμενο Διαμέρισμα Φωτολίβους - σε συνεργασία με το Οικοτροφείο «Πηγή» της Δ.Ε.Υ.Ψ.Υ., συμμετείχαν στην καθιερωμένη γιορτή της πόλης, την παραμυθένια Ονειρούπολη! Οι επισκέπτες είχαν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για τη λειτουργία των μονάδων ψυχικής υγείας  καθώς και να θαυμάσουν διάφορες καλλιτεχνικές δημιουργίες των ωφελούμενων της ΕΨΥΚΑ.

 

Οι ωφελούμενοι και το Προσωπικό του

Κέντρου Ημέρας «Πολυδεύκης» -

Υπηρεσίες Νοσηλείας Κατ’ Οίκον

σας εύχονται

Καλά Χριστούγεννα σε όλους…

Με τα Σμύρνα της Ελπίδας,

Το Λιβάνι της Πίστης,

Και το Χρυσάφι της Αγάπης…


Ακολουθούν φωτογραφίες

Δευτέρα, 16 Δεκεμβρίου 2019 08:17

Επίσκεψη στο «Μύλο των Ξωτικών» στα Τρίκαλα

Γράφτηκε από

Το μεγαλύτερο θεματικό πάρκο της Ελλάδας στο κέντρο της πόλης των Τρικάλων, τον «ΜΥΛΟ ΤΩΝ ΞΩΤΙΚΩΝ» επισκέφθηκαν την Πέμπτη 12/12/2019, οι τέσσερις φιλοξενούμενοι του Προστατευόμενου Διαμερίσματος του οικοτροφείου «ΕΥΦΡΟΣΥΝΗ».


Εκεί είχαν την δυνατότητα της περιήγησης στον χώρο παρατηρώντας και συμμετέχοντας σε απίθανες δράσεις και μοναδικά εργαστήρια.

Με τον ενδιαφέρον να παραμένει αμείωτο σε όλη την διάρκεια παραμονής του στον χώρο επισκέφθηκαν το λούνα παρκ με το καρουζέλ, τα συγκρουόμενα αυτοκινητάκια, τη μεγάλη ρόδα, το roller coaster, το παιδικό τρενάκι, το παγοδρόμιο, το ζαχαροπλαστείο των ξωτικών, την χριστουγεννιάτικη αγορά, το candy express, την αγορά των μανιταριών καθώς και άλλα που συμπληρώνουν τις δραστηριότητες του χριστουγεννιάτικου πάρκου.

Δια μέσου της κοινωνικής αλληλεπίδρασης και του προορισμού, δόθηκε η δυνατότητα για ψυχαγωγία, διασκέδαση, διασκορπισμό εννοιών της καθημερινής ζωής, πνευματική καλλιέργεια και αστείρευτου γέλιου.


Ακολουθούν φωτογραφίες

Τρίτη, 03 Δεκεμβρίου 2019 08:39

Επίσκεψη προληπτικού γυναικολογικού ελέγχου

Γράφτηκε από

Το Κέντρο Ημέρας Δράμας «Πολυδεύκης», της ΕΨΥΚΑ (Εταιρείας Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Αποκατάστασης), πραγματοποίησε επίσκεψη την Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2019, στο ιατρείο της γυναικολόγου κας Νίκης Σαραλιώτου, με σκοπό τον προληπτικό έλεγχο στις γυναίκες ωφελούμενες της Μονάδας.


Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης πραγματοποιήθηκαν γυναικολογικές εξετάσεις, ενώ ταυτόχρονα υπήρξε ενημέρωση αναφορικά με τη σπουδαιότητα του τακτικού γυναικολογικού ελέγχου.

Στην προσπάθεια για τη σωστή και επιτυχή αντιμετώπιση των γυναικολογικών προβλημάτων, η γνώση και η έγκυρη ενημέρωση των ίδιων των γυναικών, αποτελεί πρωταρχικό και καθοριστικό παράγοντα. Τα Μέλη και το Προσωπικό του Κέντρου Ημέρας, ευχαριστούν θερμά την ιατρό, για την άρτια επαγγελματική προσέγγιση και την αφιλοκερδή συνεργασία της.

 

Με εκτίμηση

Τα Μέλη και το Προσωπικό του

Κέντρου Ημέρας «Πολυδεύκης»
Παρασκευή, 08 Νοεμβρίου 2019 05:53

Τελευταίες δράσεις του Οικοτροφείου «Αγάπανθος»

Γράφτηκε από

Η καθημερινότητα των φιλοξενουμένων του Οικοτροφείου «Αγάπανθος» εμπλουτίζεται σταθερά με όμορφες εμπειρίες στα πλαίσια των ψυχοκοινωνικών προγραμμάτων επανένταξης  στην κοινότητα.


Επίσκεψη στο Μοναστήρι «Άγιος Μηνάς» στην Περιχώρα Δράμας. Ξενάγηση στο χώρο και απόλαυση της φύσης. (Ομάδα Εκδρομών).

Επίσκεψη στο εμπορικό κέντρο “Μediterannean Cosmos” Θεσσαλονίκης. (Ομάδα Εκδρομών).

Επίσκεψη στον εκθεσιακό χώρο του Κέντρου Ημέρας «Πολυδεύκης» στα πλαίσια Εικαστικής Έκθεσης του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους (Θεραπευτικό Πρόγραμμα Εξόδων).

Έξοδος και περίπατος δίπλα στα νερά της Αγίας Βαρβάρας Δράμας (Θεραπευτικό Πρόγραμμα Εξόδων).

Δημιουργικές Καλλιτεχνίες με όρεξη και  ευχάριστη διάθεση (Ομάδα Καλλιτεχνικών).


Ακολουθούν φωτογραφίες

Έναρξη του Προγράμματος
«Ανάπτυξη Παιδοψυχιατρικών Υπηρεσιών
μέσω της ενίσχυσης της Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας
Κοζάνης Γρεβενών» από την Ε.Ψ.Υ.Κ.Α.


{nomultithumb}

Η Εταιρεία Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Αποκατάστασης (Ε.Ψ.Υ.Κ.Α.), Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία, συνεχίζοντας την προώθηση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης, με την παροχή υπηρεσιών ψυχικής υγείας εντός της κοινότητας από έμπειρο και εξειδικευμένο προσωπικό προβαίνει στην έναρξη λειτουργίας του προγράμματος  «Ανάπτυξη Παιδοψυχιατρικών Υπηρεσιών μέσω της ενίσχυσης της Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας Κοζάνης – Γρεβενών με έδρα στην Κοζάνη την 01.11.2019, στα πλαίσια της ενταγμένης πράξης με τίτλο  «Ανάπτυξη Παιδοψυχιατρικών Υπηρεσιών μέσω της ενίσχυσης της Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας Κοζάνης - Γρεβενών της Εταιρείας Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Αποκατάστασης Ασθενών –Ε.Ψ.Υ.Κ.Α» με κωδικό ΟΠΣ 5041650 στον ΑΞΟΝΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ 10  «Προώθηση της κοινωνικής ένταξης και κάθε διάκρισης (ΕΚΤ)» του Ε.Π. «Δυτική Μακεδονία 2014-2020». Η πράξη συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ).

Οι υπηρεσίες απευθύνονται σε ανήλικα άτομα, παιδιά και εφήβους καθώς και τους γονείς τους, που διαμένουν στην περιοχή Κοζάνης – Γρεβενών και χρίζουν παιδοψυχιατρικών υπηρεσιών, όπως ενδεικτικά παιδιά με διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές, νοητική υστέρηση, μαθησιακές δυσκολίες, προβλήματα προσαρμογής κα.

Το πρόγραμμα έχει ως στόχο την κάλυψη παροχής Υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης Ψυχικής Υγείας και Πρόληψης.

Ειδικότερα, οι επιμέρους στόχοι του προγράμματος προσδιορίζονται, στην πρόληψη της ψυχικής ασθένειας και  στην παροχή υπηρεσιών ψυχικής υγείας σε παιδιά και εφήβους, στην  έγκαιρη παρέμβαση καθώς και στη διασφάλιση της συνέχειας της ψυχιατρικής θεραπείας στην κοινότητα. Τέλος, το πρόγραμμα θα διασφαλίσει τη δικτύωση των υπηρεσιών ψυχικής υγείας καθώς και των υπηρεσιών πρόνοιας σε τοπικό επίπεδο, διευκολύνοντας την πρόσβαση των ωφελούμενων σ’ αυτές.


Στοιχεία Επικοινωνίας

Διεύθυνση : Μουσών και Διονυσίου, Τ.Κ 50100 Κοζάνη

Τηλ.: 24640 21173

E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.


 

Με τη συγχρηματοδότηση
της Ελλάδας και της
Ευρωπαϊκής Ένωσης

Ευρωπαϊκή Ένωση

Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο

ΕΝΑΡΞΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

«ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΤΙΚΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ

ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΝΟΣΗΛΕΙΑΣ ΚΑΤ΄ ΟΙΚΟΝ

ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΤΗΣ ΚΙΝΗΤΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

ΚΟΖΑΝΗΣ - ΓΡΕΒΕΝΩΝ» ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Ψ.Υ.Κ.Α


{nomultithumb}

Η Εταιρεία Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Αποκατάστασης (Ε.Ψ.Υ.Κ.Α.), Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία, συνεχίζοντας την προώθηση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης, με την παροχή υπηρεσιών ψυχικής υγείας εντός της κοινότητας από έμπειρο και εξειδικευμένο προσωπικό προβαίνει στην έναρξη λειτουργίας του προγράμματος  «Ανάπτυξη Υπηρεσιών Ολοκληρωμένης Κοινοτικής Θεραπείας και υπηρεσιών νοσηλείας κατ’ οίκον μέσω της ενίσχυσης της Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας Κοζάνης – Γρεβενών με έδρα στην Κοζάνη την  01.11.2019, στα πλαίσια της ενταγμένης πράξης με τίτλο  «Ανάπτυξη Υπηρεσιών Ολοκληρωμένης Κοινοτικής Θεραπείας και υπηρεσιών νοσηλείας κατ΄ οίκον μέσω της ενίσχυσης της Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας Κοζάνης - Γρεβενών της Εταιρείας Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Αποκατάστασης Ασθενών –Ε.Ψ.Υ.Κ.Α» με κωδικό ΟΠΣ 5033243 στον ΑΞΟΝΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ 10  «Προώθηση της κοινωνικής ένταξης και κάθε διάκρισης (ΕΚΤ)» του Ε.Π. «Δυτική Μακεδονία 2014-2020».Η πράξη συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ).

Το πρόγραμμα Ολοκληρωμένης Κοινοτικής Θεραπείας έχει ως στόχο την κάλυψη παροχής Υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης Ψυχικής Υγείας και Πρόληψης.

Ειδικότερα, οι επιμέρους στόχοι του προγράμματος προσδιορίζονται, στην παροχή υπηρεσιών πρόληψης της ψυχικής ασθένειας και υπηρεσιών ψυχικής υγείας κατ’ οίκον, στην έγκαιρη παρέμβαση για την αποφυγή της κρίσης ή της υποτροπής της νόσου καθώς και στη διασφάλιση της συνέχειας της ψυχιατρικής θεραπείας μετά τη νοσηλεία. Τέλος, το πρόγραμμα θα διασφαλίσει τη δικτύωση των υπηρεσιών ψυχικής υγείας καθώς και των υπηρεσιών πρόνοιας σε τοπικό επίπεδο, διευκολύνοντας την πρόσβαση των ωφελούμενων σ’ αυτές.


Στοιχεία Επικοινωνίας

Διεύθυνση : Μουσών και Διονυσίου, Τ.Κ 50100 Κοζάνη

Τηλ.: 24640 21173

E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.


 

Με τη συγχρηματοδότηση
της Ελλάδας και της
Ευρωπαϊκής Ένωσης

Ευρωπαϊκή Ένωση

Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο

Κατά την έναρξη της λειτουργίας του Προγράμματος «Υπηρεσιών Νοσηλείας Κατ’ οίκον», το οποίο αποτελεί επέκταση των δράσεων του Κέντρου Ημέρας Δράμας «Πολυδεύκης», της Εταιρείας Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Αποκατάστασης Ασθενών - Ε.Ψ.Υ.Κ.Α, η διεπιστημονική ομάδα της μονάδας, πραγματοποίησε συναντήσεις με φορείς του Νομού Δράμας, στα πλαίσια ενημέρωσης και δικτύωσης με την τοπική κοινωνία.


Συγκεκριμένα κατά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις όπως : Δήμος Δράμας, Εισαγγελία, Αστυνομία, Πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι», Κέντρα κοινότητας, Παράρτημα Χρονίων Παθήσεων, Κέντρο ψυχικής Υγείας, Γενικό Νοσοκομείο Δράμας, Κέντρο Φροντίδας οικογένειας Δήμου Κάτω Νευροκοπίου (ΚΕ.Φ.Ο), Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων Δράμας (Κ.Η.Φ.Η.), ΚΔΑΠ-μεΑ του Δήμου Δράμας. Από τις  συναντήσεις διαπιστώθηκε η θετικώς προσκείμενη στάση όλων των φορέων για συνεργασία, καθώς πρόκειται για μια αμιγώς νεοφερμένη και καινοτόμα Δομή Ψυχικής Υγείας στο Νομό της Δράμας.

Πρωταρχική μέριμνα της ομάδας αποτελεί η ευαισθητοποίηση και η συνεργασία με τις υπηρεσίες ψυχικής υγείας καθώς και τις υπηρεσίες πρόνοιας σε τοπικό επίπεδο, ώστε να διευκολύνεται η πρόσβαση των ωφελούμενων μας σ’ αυτές, οι δράσεις για την αποτροπή του στιγματισμού και της περιθωριοποίησης του ψυχικά πάσχοντα με στόχο την επανένταξή του στη τοπική κοινότητα. Η έναρξη των νέων καθηκόντων βρίσκει την ομάδα με αισιοδοξία, δημιουργικότητα και προσήλωση στο έργο της.

Το παραπάνω Πρόγραμμα εντάσσεται στα πλαίσια του Υποέργου 1 «Ανάπτυξη Υπηρεσιών Ολοκληρωμένης Κοινοτικής Θεραπείας και υπηρεσιών νοσηλείας κατ’ οίκον μέσω της ενίσχυσης του Κέντρου Ημέρας «Πολυδεύκης» στο Ν. Δράμας της Εταιρείας Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Αποκατάστασης Ασθενών - Ε.Ψ.Υ.Κ.Α», με κωδικό ΟΠΣ 5035547 στο Ε.Π. «Ανατολική Μακεδονία & Θράκη 2014-2020» ΑΞΟΝΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ 4 «Ανθρώπινοι Πόροι και Κοινωνική Συνοχή - (ΕΚΤ)».

 

Η Επιστημονικά υπεύθυνη της Δομής

Κοτσαμπασίδου Ευθαλία
Παρασκευή, 12 Ιουλίου 2019 20:29

Σε δημιουργική διάθεση το Οικοτροφείο «Αγάπανθος»

Γράφτηκε από

ΜΕ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ΤΟ ΟΙΚΟΤΡΟΦΕΙΟ «ΑΓΑΠΑΝΘΟΣ» ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΘΛΟΠΑΙΔΙΕΣ 2019 ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ «ΠΡΟΦΗΤΗ ΗΛΙΑ».


ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 16 ΙΟΥΛΙΟΥ 2019 ΚΑΙ ΩΡΑ 19:30 ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΣΟΤΣΑΝΗΣ ΟΙ ΜΙΚΡΟΙ ΜΑΣ ΦΙΛΟΙ ΘΑ ΑΠΟΛΑΥΣΟΥΝ ΤΙΣ ΧΡΩΜΑΤΙΣΤΕΣ, ΚΑΡΑΜΕΛΕΝΙΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΕΣ ΜΑΣ!!!!!!!

ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΜΕ-ΠΑΙΖΟΥΜΕ-ΧΟΡΕΥΟΥΜΕ


Ακολουθούν φωτογραφίες...

Μία εκδρομή «στον πλούτο της φύσης», απόλαυσαν οι φιλοξενούμενοι του Προστατευόμενου Διαμερίσματος Φωτολίβους, του Β’ Ψυχογηριατρικού Οικοτροφείου «Αγάπανθος», της «Ε.Ψ.Υ.Κ.Α» (Εταιρεία Ψυχικής Υγείας και Αποκατάστασης) του Ν. Δράμας, την Παρασκευή 21/06/19.


Αναλυτικότερα, κατόπιν επιθυμίας των ενοίκων, πραγματοποιήθηκε ημερήσια εκδρομή στο Σπήλαιο των Πηγών του ποταμού Αγγίτη, που βρίσκεται στην Τ.Κ. Κοκκινογείων του Δήμου Προσοτσάνης. Η μοναδικότητα του σπηλαίου οφείλεται στις πηγές του ποταμού, στους νότιους πρόποδες του Φαλακρού όρους. Οι φιλοξενούμενοι έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον κατά την περιήγηση, ενώ εντυπωσιάστηκαν τόσο από τις διευρύνσεις και τα στενώματα που δημιουργήθηκαν με την πάροδο των χρόνων, όσο και από τον σταλακτικό διάκοσμο που ανυψώνεται στο εσωτερικό του σπηλαίου. Ωστόσο, μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η φυσική ομορφιά του περιβάλλοντος χώρο του σπηλαίου, όπου τις ηλιόλουστες μέρες κατακλύζεται από χιλιάδες άτομα, έχοντας την τιμητική του.

Εν κατακλείδι, όλοι οι φιλοξενούμενοι ευχαριστήθηκαν ιδιαιτέρως τόσο από την πλούσια βλάστηση στον περιβάλλοντα χώρο, όσο και από την περιήγηση στο εσωτερικό του σπηλαίου και συνέχισαν συζητώντας για το μεγαλείο της φύσης!


Ακολουθούν φωτογραφίες...

ΕΝΑΡΞΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

«ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΤΙΚΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ

ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΝΟΣΗΛΕΙΑΣ ΚΑΤ΄ ΟΙΚΟΝ

ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΗΜΕΡΑΣ «ΠΟΛΥΔΕΥΚΗΣ»

ΣΤΟ Ν. ΔΡΑΜΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Ψ.Υ.Κ.Α

{nomultithumb}

Η Εταιρεία Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Αποκατάστασης (Ε.Ψ.Υ.Κ.Α.), Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία, συνεχίζοντας την προώθηση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης, με την παροχή υπηρεσιών ψυχικής υγείας εντός της κοινότητας από έμπειρο και εξειδικευμένο προσωπικό προβαίνει στην έναρξη λειτουργίας του  προγράμματος  «Ανάπτυξη Υπηρεσιών Ολοκληρωμένης Κοινοτικής Θεραπείας και υπηρεσιών νοσηλείας κατ’ οίκον μέσω της ενίσχυσης του Κέντρου Ημέρας «Πολυδεύκης» στο Ν. Δράμας την  01.07.2019 , στα πλαίσια της ενταγμένης πράξης με τίτλο  «Επιχορήγηση «Ανάπτυξη Υπηρεσιών Ολοκληρωμένης Κοινοτικής Θεραπείας και υπηρεσιών νοσηλείας κατ΄ οίκον μέσω της ενίσχυσης του Κέντρου Ημέρας «Πολυδεύκης» στο Ν. Δράμας της Εταιρείας Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Αποκατάστασης Ασθενών – Ε.Ψ.Υ.Κ.Α», στο Ε.Π. «Ανατολική Μακεδονία & Θράκη 2014-2020», Άξονας Προτεραιότητας «Ανθρώπινοι Πόροι και Κοινωνική Συνοχή - (ΕΚΤ)» . Η πράξη συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ).

Το πρόγραμμα Ολοκληρωμένης Κοινοτικής Θεραπείας έχει ως στόχο την κάλυψη παροχής Υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης Ψυχικής Υγείας και Πρόληψης.

Ειδικότερα, οι επιμέρους στόχοι του προγράμματος προσδιορίζονται, στην παροχή υπηρεσιών πρόληψης της ψυχικής ασθένειας και  υπηρεσιών ψυχικής υγείας κατ’ οίκον, στην  έγκαιρη παρέμβαση για την αποφυγή της κρίσης ή της υποτροπής της νόσου καθώς και στη διασφάλιση της συνέχειας της ψυχιατρικής θεραπείας μετά τη νοσηλεία. Τέλος, το πρόγραμμα θα διασφαλίσει τη δικτύωση των υπηρεσιών ψυχικής υγείας καθώς και των υπηρεσιών πρόνοιας σε τοπικό επίπεδο, διευκολύνοντας την πρόσβαση των ωφελούμενων σ’ αυτές.


Στοιχεία Επικοινωνίας

Διεύθυνση : Αβδήρων 1, Τ.Κ 66100 Δράμα

Τηλ. : 2521046330

E-mail : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.


 

Με τη συγχρηματοδότηση
της Ελλάδας και της
Ευρωπαϊκής Ένωσης

Ευρωπαϊκή Ένωση

Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο

Την Τετάρτη 29/05/2019 το Κέντρο Ημέρας Δράμας «Πολυδεύκης» της Εταιρείας Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Αποκατάστασης (Ε.Ψ.Υ.Κ.Α.) είχε τη χαρά να υποδεχθεί το τμήμα Βοηθών Εργοθεραπείας του Δ.Ι.Ε.Κ. Καβάλας.


Οι εκπαιδευόμενοι του τμήματος συνοδευόμενοι από την κα. Μ. Ελευθερίου-ψυχολόγο, ξεναγήθηκαν στο χώρο, ενημερώθηκαν για τη λειτουργία και τους θεραπευτικούς στόχους της μονάδας. Εν συνεχεία πραγματοποιήθηκε προβολή ταινίας μικρής διάρκειας με μαρτυρίες των φιλοξενουμένων γύρω από την καθημερινότητά τους. Επίσης δόθηκε η δυνατότητα στους επισκέπτες να συζητήσουν με τους ίδιους τους ωφελούμενους και προσωπικό της μονάδας.

Μέσω αυτών των δράσεων-επισκέψεων στο χώρο της μονάδας ανατροφοδοτείται η προσπάθειά μας σε θέματα ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης της κοινότητας συμβάλλοντας στην κατάρριψη του μύθου γύρω από την ψυχική νόσο και τον κοινωνικό αποκλεισμό.


Ακολουθούν φωτογραφίες

Παρασκευή, 10 Μαϊος 2019 09:29

Εκδρομή του Ξενώνα Ίρις στα Ιωάννινα

Γράφτηκε από

 

Ο Ξενώνας Ίρις, της Ε.Ψ.Υ.Κ.Α. στα πλαίσια της κοινωνικής αποκατάστασης των φιλοξενουμένων του, πραγματοποίησε από τις 26 έως 28 Μαρτίου εαρινές διακοπές στην πόλη των Ιωαννίνων. Ο στόχος, όπως και σε κάθε δράση, ήταν πολυεπίπεδος και είχε ως κεντρικό άξονα τη ψυχοεκπαιδευτική λειτουργία του θεραπευτικού πλαισίου.


Οι φιλοξενούμενοι είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στην παλιά πόλη με την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική της, καταλήγοντας στο βυζαντινό κάστρο που αποτέλεσε το μεγαλύτερο διοικητικό κέντρο ολόκληρου του ελλαδικού χώρου κατά την οθωμανική αυτοκρατορία. Επίσης επισκέφτηκαν το νησί στη λίμνη Παμβώτιδα με τα χαρακτηριστικά σπίτια φτιαγμένα από σχιστόλιθο και φυσικά την εξοχική οικία του Αλή Πασά όπου ξεναγήθηκαν στα δεκάδες εκθέματα του μουσείου και ενημερώθηκαν για την σημασία και την ιστορία τους. Με ενθουσιασμό απόλαυσαν επίσης την ξενάγηση στο Μουσείο Ελληνικής Ιστορίας Παύλου Βρέλλη, γνωστό και ως μουσείο των κέρινων ομοιωμάτων. Κατά την επιστροφή στη Θεσσαλονίκη πραγματοποίησαν στάση στο Μέτσοβο και θαύμασαν τον ορεινό αυτό οικισμό με τα πλούσια παραδοσιακά προϊόντα αλλά και την ιδιαίτερη θέα που προσφέρει προς τις κορυφές της Πίνδου.

Η ανατροφοδότηση που δεχτήκαμε μετά την επιστροφή τους, επιβεβαίωσε τους στόχους που είχαν τεθεί, αφού οι ίδιοι οι φιλοξενούμενοι ανάφεραν χαρακτηριστικά πως η εκδρομή αυτή κατάφερε να τους προσφέρει επιμόρφωση, ηρεμία, αποφόρτιση, αύξηση των δεσμών και των σχέσεων μεταξύ τους και εν τέλει μια δυναμική ευφορία.


Ακολουθούν φωτογραφίες

Το Κέντρο Ημέρας «Πολυδεύκης» της Εταιρείας Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Αποκατάστασης (Ε.Ψ.Υ.Κ.Α.) επισκέφθηκαν τα Τμήματα Κομμωτικής και Βρεφονηπιοκομίας του ΕΠΑΣ Μαθητείας-ΟΑΕΔ Δράμας, την Παρασκευή 19 Απριλίου 2019.


Η επίσκεψη στην οποία συμμετείχαν μαθητές και καθηγητές των Τμημάτων παρουσία του Διευθυντή του ΕΠΑΣ Μαθητείας ΟΑΕΔ κ. Αν. Τερζή, είχε ως σκοπό τον καλλωπισμό- περιποίηση της εξωτερικής εμφάνισης των ωφελουμένων δίνοντάς τους τη δυνατότητα να επιλέξουν το κούρεμα-χτένισμα της αρεσκείας τους. Επίσης το τμήμα Βρεφονηπιοκομίας είχε την ευγενή καλοσύνη να προσφέρει χειροποίητες πασχαλινές λαμπάδες σε όλους τους ωφελούμενους.

Ταυτόχρονα οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τη λειτουργία της μονάδας, το έργο της ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης και να έρθουν σε άμεση επαφή και συνεργασία με τους ωφελούμενους για ένα εμφανώς καλαίσθητο αποτέλεσμα. Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με ανταλλαγή ευχών για τις ημέρες του Πάσχα και τη δέσμευση για μελλοντική συνεργασία.

Ευχαριστούμε θερμά το ΕΠΑΣ Μαθητείας-ΟΑΕΔ Δράμας για την άμεση ανταπόκρισή του στο κάλεσμά μας. Μέσω αυτής της συνεργασίας ενθαρρύνεται η προσπάθεια για συνέχιση του έργου μας και ανατροφοδοτείται σημαντικά, η επίτευξη του στόχου μας.

 

Με εκτίμηση

Τα Μέλη και το Προσωπικό

του Κέντρου Ημέρας «Πολυδεύκης»


Ακολουθούν φωτογραφίες
Πέμπτη, 04 Απριλίου 2019 05:40

Eκδρομή στα Λουτρά Αλμωπίας Πόζαρ και στην Έδεσσα

Γράφτηκε από

Στιγμές χαλάρωσης και ευεξίας απόλαυσαν οι φιλοξενούμενοι του Προστατευόμενου Διαμερίσματος του Οικοτροφείου ΕΥΦΡΟΣΥΝΗ, οι οποίοι επισκέφθηκαν το Λουτράκι του Νομού Πέλλας, στα παγκοσμίου φήμης λουτρά Πόζαρ, στις 18 ,19, 20/3/2019.


Επισκέφθηκαν το φυσικά διακοσμημένο χωριό της Αριδαίας Όρμα, κτισμένο στους πρόποδες του Βόρα - Καιμάκτσαλαν, παρατηρώντας το γνωστό Μαύρο Δάσος και τον ποταμό που διασχίζει το χωριό.

Κατά την επιστροφή οι εκδρομείς έκαναν στάση ωρών στην πανέμορφη πόλη της Έδεσσας για να περιηγηθούν και να δουν από κοντά το φυσικό φαινόμενο των καταρρακτών. Ένα ταξίδι υπέροχο που αύξησε τις γεωγραφικές και ιστορικές τους γνώσεις, ενίσχυσε την κοινωνική τους αλληλεπίδραση γνωρίζοντας νέους ανθρώπους, τους αποσυνέδεσε από την καθημερινότητα και βοήθησε στην απαλλαγή οποιουδήποτε άγχους, δημιουργώντας μόνο θετικά συναισθήματα.

 

Ακολουθούν φωτογραφίες

Ακολουθώντας την παράδοση το Κέντρο Ημέρας Δράμας «Πολυδεύκης» της Εταιρείας Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Αποκατάστασης “Ε.Ψ.Υ.Κ.Α.” πραγματοποίησε τον εορτασμό της «Τσικνοπέμπτης» την Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2019.


Δημιουργώντας μία αποκριάτικη ατμόσφαιρα ωφελούμενοι και προσωπικό του Κέντρου Ημέρας καθώς και του Προστατευόμενου Διαμερίσματος Φωτολίβους ξεκίνησαν από νωρίς την προετοιμασία των διάφορων μεταμφιέσεων υπό τους ήχους παραδοσιακής μουσικής.

Κατά τη διάρκεια της γιορτής πραγματοποιήθηκε παρουσίαση θεατρικού δρώμενου η οποία και προετοιμάστηκε από τους ωφελούμενους στα πλαίσια της ομάδας Θεάτρου.

Η έκπληξη της ημέρας αφορούσε το διαγωνισμό καραόκε που ακολούθησε με τη συμμετοχή όλων των παρευρισκόμενων με ιδιαίτερα χαρούμενη διάθεση και ενθουσιασμό. Από τον εορτασμό δε θα μπορούσαν βέβαια να λείψουν και τα διάφορα πατροπαράδοτα εδέσματα.

Λίγο πριν το κλείσιμο της εκδήλωσης ωφελούμενοι και προσωπικό γιόρτασαν όλοι μαζί τα γενέθλια του Κέντρου Ημέρας «Πολυδεύκη»  συμπληρώνοντας από 01.03.2005 δεκατέσσερα χρόνια συνεχούς παρουσίας στο  Ν.Δράμας.

Παρέχοντας υπηρεσίες ψυχικής υγείας υψηλού επιπέδου από εξειδικευμένο προσωπικό, το Κέντρο Ημέρας «Πολυδεύκης» συνεχίζει την προσπάθεια έχοντας πάντα ως στόχο την κοινωνική αποκατάσταση των ωφελουμένων μέσα από τη λειτουργική τους αυτονόμηση.

 

Με εκτίμηση

Τα Μέλη και το Προσωπικό

του Κέντρου Ημέρας «Πολυδεύκης»


Ακολουθούν φωτογραφίες

Παρασκευή, 08 Φεβρουαρίου 2019 07:06

Εκπαιδευτική εκδρομή στο πλανητάριο «NOESIS» στη Θεσσαλονίκη

Γράφτηκε από

Δεδομένου του εξελικτικού χαρακτήρα της κοινωνικοποίησης, της επιμόρφωσης, της ψυχαγωγίας και της  αμοιβαίας κοινωνικής αλληλεπίδρασης των ψυχικά πασχόντων με το υπόλοιπο περιβάλλον, το Προστατευόμενο Διαμέρισμα Φωτολίβους, του Β’ ΨΧΓ Οικ. ΑΓΑΠΑΝΘΟΣ της «Ε.Ψ.Υ.Κ.Α» (Εταιρεία Ψυχικής Υγείας και Αποκατάστασης) του Ν. Δράμας, διεξήγαγε ημερήσια εκπαιδευτική εκδρομή, την Παρασκευή 18/01/19, στο Πλανητάριο «NOESIS», στη Θεσσαλονίκη.


Συγκεκριμένα, κατόπιν επιθυμίας των φιλοξενούμενων πραγματοποιήθηκε επιμορφωτική εκδρομή στο πλανητάριο «NOESIS» στη Θεσσαλονίκη, όπου παρακολούθησαν σε πανοραμική θολωτή οθόνη, την προβολή με τίτλο «ΕΞΩΓΗΙΝΟΙ ΚΟΣΜΟΙ». Οι φιλοξενούμενοι έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ενώ εντυπωσιάστηκαν από την εξερεύνηση το σύμπαντος, του πλανήτη ΓΗ, καθώς και διαφόρων άλλων ποικίλων κόσμων, που περιμένουν να τους ανακαλύψουμε με τη βοήθεια των σύγχρονων τηλεσκοπίων!

Αξίζει να τονιστεί, ότι στη συνέχεια ακολούθησε επίσκεψη στο εμπορικό πολυκατάστημα «Mediterranean Cosmos», όπου γευμάτισαν και απόλαυσαν ρόφημα της αρεσκείας τους, συζητώντας για την εμπειρία και τα συναισθήματα που αποκόμισαν από την ημέρα.

Επιλογικά, ολόκληρη η δράση τόσο στο πλανητάριο, όσο και στο πολυκατάστημα προσέφερε ιδιαίτερη τέρψη στους φιλοξενούμενους με το πέρας της, καρτερώντας την υλοποίηση της επόμενης εκδρομής!


Ακολουθούν φωτογραφίες

Τετάρτη, 21 Νοεμβρίου 2018 06:16

Επετειακή εκδήλωση για το Πολυτεχνείο

Γράφτηκε από

Με αφορμή την επέτειο της 17 Νοέμβρη 1973 το Κέντρο Ημέρας «Πολυδεύκης» της Εταιρείας Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Αποκατάστασης (Ε.Ψ.Υ.Κ.Α.) πραγματοποίησε εκδήλωση-αφιέρωμα, στο χώρο της μονάδας.


Κατά την έναρξη της εκδήλωσης ακούστηκαν τραγούδια από τα μέλη της χορωδίας του Κέντρου Ημέρας και στη συνέχεια παρουσιάστηκε η θεατρική αφήγηση με τίτλο «Η Ντενεκεδούπολη» από το ομώνυμο βιβλίο της Ευγενίας Φακίνου δίνοντας έτσι μία συμβολική διάσταση για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Μέσα από την μικρή αυτή θεατρική παρουσίαση και το παιχνίδι ρόλων οι ωφελούμενοι τόνισαν πως ο αγώνας της νιότης καθώς και η αντίσταση του ελληνικού λαού φώτισαν δρόμους σε εκατομμύρια ανθρώπους που αγωνίζονται για Ψωμί- Παιδεία-Ελευθερία.

Κλείνοντας, οι ωφελούμενοι αποτύπωσαν με χρώματα, μηνύματα αισιοδοξίας και διένειμαν ένα αναμνηστικό περιστέρι στους παρευρισκόμενους, ως προάγγελο της ειρηνικής συνύπαρξης των λαών μεταφέροντας το μήνυμα της ελπίδας και της ελευθερίας.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, προσωπικό και εξυπηρετούμενοι των οικοτροφείων «Αρσινόη» και «Αγάπανθος» της ΕΨΥΚΑ.

Με εκτίμηση

Τα Μέλη και το Προσωπικό

του Κέντρου Ημέρας «Πολυδεύκης»


Ακολουθούν φωτογραφίες
Δευτέρα, 17 Σεπτεμβρίου 2018 08:38

Επίσκεψη στην εμποροπανήγυρη Κατερίνης

Γράφτηκε από

Την 34η εμποροπανήγυρη Κατερίνης επισκέφθηκαν οι 4 φιλοξενούμενοι του Προστατευόμενου Διαμερίσματος του οικοτροφείου ΕΥΦΡΟΣΥΝΗ την Παρασκευή 7/9/2018.

Εκεί είχαν τη δυνατότητα να επισκεφτούν το Λούνα Παρκ και τα εμπορικά περίπτερα με την ποικιλία των εκθεμάτων, κάνοντας παράλληλα τις αγορές τους.

Επιπλέον, διασκέδασαν με παραδοσιακή μουσική και χορό.


Ακολουθούν φωτογραφίες

Δευτέρα, 17 Σεπτεμβρίου 2018 08:15

Με στόχο το Πανεπιστήμιο!

Γράφτηκε από

Με επιτυχία ολοκλήρωσαν και φέτος τη φοίτησή τους στο Σχολείο Ελληνικής Γλώσσας η Μαριάννα Μ. φιλοξενούμενη του 4ου Προστατευόμενου Διαμερίσματος και η Μίνκα Κ. φιλοξενούμενη του Β' Προστατευόμενου Διαμερίσματος της ΕΨΥΚΑ, οι οποίες κατάφεραν να αποκτήσουν το πιστοποιητικό ελληνομάθειας επιπέδου Α2 και Β1 αντίστοιχα.

Επόμενος στόχος το ανώτερο επίπεδο και η φοίτηση σε πανεπιστημιακή σχολή.

Τα θερμά μας συγχαρητήρια!

Τρίτη, 24 Απριλίου 2018 08:28

Χρώματα και Άνοιξης Αρώματα

Γράφτηκε από

Την ανθοκομική έκθεση που διοργάνωσε η Εθελοντική Ομάδα Δράσης Πιερίας, σε συνεργασία με 7 παραγωγούς ανθοκομικών ειδών, επισκέφθηκαν οι φιλοξενούμενοι του Προστατευόμενου Διαμερίσματος Κατερίνης της Ε.Ψ.Υ.Κ.Α., την Παρασκευή 20/4/2018, στον καπνικό σταθμό της πόλης.


Οι φιλοξενούμενοι μετά τη θερμή υποδοχή των υπευθύνων της διοργάνωσης, ενημερώθηκαν για τα είδη και την ονομασία λουλουδιών και οπωροφόρων δέντρων, είχαν τη δυνατότητα να ανταλλάξουν απόψεις και να έρθουν σε επαφή με πολίτες της πόλης.

Η ζωντάνια των χρωμάτων και των αρωμάτων των λουλουδιών, διανύοντας και την όμορφη εποχή της άνοιξης, ενισχύει την καλή διάθεση των ανθρώπων.

Οι φιλοξενούμενοι έχοντας αμείωτο το ενδιαφέρον, επέλεξαν λουλούδια για εμφύτευση και καλλωπιστικά φυτά εξωτερικού χώρου για να κοσμήσουν τη βεράντα τους, καθώς δεχτήκαν και άκουσαν τις συμβουλές και οδηγίες των παραγωγών για τη μακροζωία των λουλουδιών και την ανάπτυξη τους.

Στην έκθεση συνάντησαν και μέλη των Κέντρων Ημέρας «4 εποχές» και «Σπίτι των Μουσών» του Τομέα Ψυχικής Υγείας Του Γενικού Νοσοκομείου Κατερίνης, των οποίων του πρώτου, είναι ενεργά μέλη και οι φιλοξενούμενοι του Προστατευόμενου Διαμερίσματος.


Ακολουθούν φωτογραφίες

Την Πέμπτη 22 Μαρτίου 2018 εορτάστηκε στο Κέντρο Ημέρας Δράμας «Πολυδεύκης» της Ε.Ψ.Υ.Κ.Α. (Εταιρεία Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Αποκατάσταστης Ασθενών) η επέτειος της 25ης Μαρτίου 1821.


Με το μήνυμα «Η λευτεριά δε χαρίζεται... η λευτεριά κατακτιέται!» και με ένα συμβολικό κλαδί δάφνης με τα χρώματα της γαλανόλευκης ωφελούμενοι της μονάδας αναφέρθηκαν στα γεγονότα της επανάστασης μέσα από αφηγηματικά αποσπάσματα. Ταυτόχρονα προσωποποίησαν την Ελλάδα, την Μακεδονία, την Ελπίδα, την Επανάσταστη, τη Δόξα, την Ιστορία, και την Ελευθερία, αφυπνίζοντας μνήμες του ιστορικού ένδοξου παρελθόντος. Παράλληλα υπήρξε προβολή φωτογραφικού υλικού με συνοδεία ηρωικών ασμάτων της Ελληνικής Επανάστασης από τους ίδιους τους ωφελούμενους.

Αξίζει να τονιστεί πως η εκδήλωση ήταν αποτέλεσμα συλλογικής δουλειάς με κύριους συντελεστές τα μέλη του Κέντρου Ημέρας δίνοντας έτσι το δικό τους μήνυμα ελπίδας για την επίτευξη στόχων τόσο σε προσωπικό όσο και σε ομαδικό επίπεδο.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους η Προϊσταμένη Κοινωνικών Υπηρεσιών Δ.Δράμας κα Ι. Κωνσταντινίδου, καθώς και προσωπικό της Κοινωνικής Υπηρεσίας και του Κέντρου Κοινότητας και Παράρτημα Ρομά του Δ. Δράμας, συγγενείς των ωφελουμένων, ένοικοι και προσωπικό των δομών Ε.Ψ.Υ.Κ.Α. Ν.Δράμας, και του Οικοτροφείου «Πηγή» της ΔΕΥΨΥ.

 

Με εκτίμηση

Τα Μέλη και το Προσωπικό

του Κέντρου Ημέρας «Πολυδεύκης»


Ακολουθούν φωτογραφίες από την εκδήλωση

Στιγμές χαλάρωσης και ευεξίας έζησαν οι 4 φιλοξενούμενοι του Προστατευόμενου Διαμερίσματος Κατερίνης της Ε.Ψ.Υ.Κ.Α., πραγματοποιώντας τριήμερη εκδρομή στο Άγκιστρο Σερρών από Τρίτη 13/3/2018 έως Πέμπτη 15/3/2018.


Οι φιλοξενούμενοι κατά την διαμονή τους απόλαυσαν όλες τις ημέρες το ιστορικό βυζαντινό χαμάμ που χρονολογείται γύρο στο 950 μ.Χ, κάνοντας λουτροθεραπεία καθώς τα νερά είναι ιδανικά για ρευματοπάθειες, αρθροπάθειες, μυαλγίες κ.λπ.

Επίσης, οι φιλοξενούμενοι είχαν την δυνατότητα να περιηγηθούν και σε αξιοθέατα της περιοχής όπως στο δοξασμένο Οχυρό του Ρούπελ, κατασκευασμένο στις δυτικές αντηρίδες του όρους Τσιγγέλι στον ποταμό Στρυμόνα, στο οποίο ξεναγήθηκαν από φαντάρο του ελληνικού στρατού ο οποίος περιγράφοντας τους σημαντικά ιστορικά ντοκουμέντα, τους έβαλε στο κλίμα της εποχής καθώς είχαν την δυνατότητα μέχρι το σημείο προσβασιμότητας του οχυρού, να δουν αντικείμενα και εξοπλισμό της εποχής του Β' Παγκοσμίου πολέμου.

Ένα άλλο σημείο επίσκεψης των φιλοξενουμένων αποτέλεσε η τεχνητή λίμνη Κερκίνη. Στην περιοχή της Κερκίνης ενημερώθηκαν για τα πολλά είδη θηλαστικών (όπως το τσακάλι, το λύκο, την αγριόγατα, τη βίδρα, τη νυφίτσα, το ζαρκάδι, το λαγό, το αγριογούρουνο κ.λ.π.), για την ύπαρξη 10 ειδών αμφίβιων και περίπου 20 είδη ερπετών, για την  ιχθυοπανίδα και τα είδη ψαριών καθώς και για περίπου 300 είδη πουλιών, που διαβιούν  εκεί.

Οι χειμερινές αυτές διακοπές των φιλοξενουμένων ήταν ένα ταξίδι ψυχαγωγίας και επιμόρφωσης με πολύ θετικά αποτελέσματα στον ψυχισμό τους και στην ενίσχυση των δυνατοτήτων τους ως άρτια μέλη της κοινότητας απόλυτα ενεργά και εν δυνάμει με την υποστήριξη της θεραπευτικής ομάδας.

Ακολουθούν φωτογραφίες

Το Κέντρο Ημέρας Δράμας «Πολυδεύκης» της Εταιρείας Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Αποκατάστασης Ασθενών (Ε.Ψ.Υ.Κ.Α.) τηρώντας τις παραδόσεις και φυσικά το έθιμο της «Καθαράς Δευτέρας» επισκέφθηκε το λόφο του Κορυλόβου συμμετέχοντας στις εκδηλώσεις του Δήμου Δράμας.


Οι προετοιμασίες ξεκίνησαν από τις προηγούμενες μέρες με την κατασκευή του χειροποίητου παραδοσιακού χαρταετού. Οι ωφελούμενοι υπό την καθοδήγηση του προσωπικού στα πλαίσια της ομάδας Καλλιτεχνικών αυτοσχεδίασαν έναν πολύχρωμο χαρταετό με το λογότυπο της Ε.Ψ.Υ.Κ.Α. στέλνοντας το δικό τους μήνυμα για καλή Σαρακοστή.

Ανεβαίνοντας στο λόφο του Κορυλόβου στο «αγνάντι» της Δράμας, το ψηλότερο σημείο της πόλης, μέσα σε πλήθος κόσμου, οι ωφελούμενοι είχαν τη δυνατότητα να γευτούν τα πατροπαράδοτα εδέσματα όπως φασολάδα, λαγάνα... υπό τους ήχους παραδοσιακής μουσικής.

Ταυτόχρονα επιχείρησαν και το πέταγμα του χαρταετού όχι βέβαια «υπό ευνοϊκό άνεμο» ωστόσο τους δόθηκε η δυνατότητα να γιορτάσουν μαζί με άλλους Δραμινούς τα «Κούλουμα», τηρώντας έτσι τις τοπικές παραδόσεις.

Οι εναλλακτικές αυτές προτάσεις των κοινωνικών εκδηλώσεων και ιδιαίτερα στον ευαίσθητο χώρο της ψυχικής υγείας, αποτελούν «σταυροδρόμι» συνάντησης ανθρώπων με διαφορετικότητα. Μέσα από πολυποίκιλες δράσεις αντλούμε δύναμη ώστε να αντιμετωπίζουμε τη συμβατή πραγματικότητα μεταμορφώνοντάς την με νότες αισιοδοξίας...

Καλή Σαρακοστή σε όλους...


Ακολουθούν φωτογραφίες...
Η κ. Μίτη Μαριάνα κατάφερε να αποκτήσει το Πιστοποιητικό Επάρκειας της Ελληνομάθειας επιπέδου Α1 και συνεχίζει να φοιτά στο Σχολείο Ελληνικής Γλώσσας Δήμου Νεάπολης Συκεών, στοχεύοντας στην απόκτηση και των επόμενων επιπέδων.
Η συνεχής προσπάθεια για απόκτηση γνώσεων και ανάπτυξη των δεξιοτήτων των φιλοξενούμενων στα Προστατευόμενα Διαμερίσματα Θεσσαλονίκης αποτελεί βασική προϋπόθεση για ισότιμη και χωρίς διακρίσεις ομαλή ένταξη στον κοινωνικό ιστό.
ΚΟΠΗ ΒΑΣΙΛΙΠΙΤΑΣ ΔΟΜΩΝ Ε.Ψ.Υ.Κ.Α Ν. ΔΡΑΜΑΣ - ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2017 ΚΕΝΤΡΟΥ ΗΜΕΡΑΣ ΔΡΑΜΑΣ «ΠΟΛΥΔΕΥΚΗΣ» Ε.Ψ.Υ.Κ.Α.

Το Κέντρο Ημέρας Δράμας «Πολυδεύκης» της Ε.Ψ.Υ.Κ.Α. συμμετείχε στην εκδήλωση του Α' Β.Ν.Υ. Οικοτροφείου Προσοτσάνης για την καθιερωμένη κοπή της Βασιλόπιτας των δομών Ε.Ψ.Υ.Κ.Α. Ν.Δράμας η οποία και πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 02/02/2018, στο χώρο του Οικοτροφείου. Η συμμετοχή της μονάδας είχε ενημερωτικό χαρακτήρα με την παρουσίαση του απολογισμού της χρονιάς που πέρασε καθώς ορίζει πιο σωστά και μελετημένα τους στόχους της χρονιάς που ακολουθεί.

Αρχικά παρουσιάστηκαν στοιχεία σχετικά με τον αριθμό ληπτών υπηρεσιών ψυχικής υγείας από την μονάδα ο οποίος αντιστοιχεί σε 37 ενήλικα άτομα που φέρουν διάγνωση ψυχικής νόσου (30 εγγεγραμμένοι, 4 ωφελούμενοι του Προστατευόμενου Διαμερίσματος του ΨΧΓ οικοτροφείου «ΑΓΑΠΑΝΘΟΣ» της Ε.Ψ.Υ.Κ.Α., 3 ωφελούμενοι του οικοτροφείου «ΠΗΓΗ» της Δ.Ε.Υ.Ψ.Υ.), καθώς και ορισμένα χαρακτηριστικά αυτών (ηλικία, φύλο, επαγγελματική κατάσταση κ.λ.π.).

Στη συνέχεια υπήρξε αναφορά στο είδος καθώς και στη συχνότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών από εξειδικευμένο προσωπικό που αριθμεί 8 άτομα με τις εξής ειδικότητες: επιστημονικά υπεύθυνη-ψυχολόγος,  κοινωνική λειτουργός, ψυχολόγος,  εκπαιδευτικοί ανάπτυξης δεξιοτήτων, βοηθός εργοθεραπευτή, οδηγός, και φροντίστρια χώρου.

Οι υπηρεσίες προς τους ωφελούμενους παρέχονται τόσο σε ομαδικό όσο και σε ατομικό επίπεδο σύμφωνα με το θεραπευτικό πρόγραμμα της μονάδας καθώς και τις εκάστοτε ανάγκες των ωφελουμένων. Σύμφωνα με το θεραπευτικό ομαδικό πρόγραμμα της μονάδας υπήρξε η δυνατότητα παρακολούθησης 16 διαφορετικών ομάδων  σε εβδομαδιαίο επίπεδο υπό την επίβλεψη- καθοδήγηση των συντονιστών (θεραπευτική, κοινωνικών δεξιοτήτων, ανάγνωσης, έκφρασης και επικοινωνίας, βιωματικών ασκήσεων, ηλεκτρονικών υπολογιστών, εφημερίδας, δεξιοτήτων αυτόνομης διαβίωσης, ζωγραφικής, καλλιτεχνικών, θεατρικής έκφρασης, χορωδίας, μαγειρικής/ζαχαροπλαστικής, εκδρομών, ψυχαγωγίας, DVD).

Σε ατομικό επίπεδο πραγματοποιήθηκαν ατομικές επισκέψεις συμβουλευτικού/υποστηρικτικού χαρακτήρα από τους ειδικούς της μονάδας (ψυχολόγος/ κοινωνική λειτουργός) και οι οποίες ορίζονται ως: ψυχοθεραπεία/ενίσχυση κοινωνικών δεξιοτήτων καθώς και η παρακολούθηση φαρμακευτικής αγωγής από το θεράποντα ιατρό.

Κλείνοντας πραγματοποιήθηκε εκτενής αναφορά  γύρω από τη διασύνδεση της μονάδας τόσο με τον ίδιο λήπτη υπηρεσιών ψυχικής υγείας και το οικογενειακό του περιβάλλον όσο και με την κοινότητα. Στα πλαίσια διασύνδεσης της μονάδας με τον λήπτη και το οικογενειακό του περιβάλλον πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις σε οικίες καθώς και  επισκέψεις οικογενειακού περιβάλλοντος στη μονάδα, ενώ παράλληλα διενεργήθηκαν και ομάδες γονέων.

Στον τομέα διασύνδεσης με την κοινότητα πραγματοποιήθηκαν επαφές σε φορείς και υπηρεσίες για την ολοκλήρωση γραφειοκρατικών υποθέσεων των ωφελουμένων καθώς και  συμμετοχές ειδικών της μονάδας σε προγραμματισμένες συναντήσεις με φορείς και υπηρεσίες για την υλοποίηση δράσεων στην κοινότητα. Ενδεικτικά αναφέρουμε: Γενικό Νοσοκομείο Δράμας, Κέντρο Ψυχικής Υγείας Δράμας, Κοινωνική Υπηρεσία Δ.Δράμας, καθώς και πολλοί άλλοι.

Η παρουσίαση έκλεισε με ευχές για μια νέα και δημιουργική χρονιά καθώς η προσπάθεια συνεχίζεται...

Αξιοσημείωτη και ιδιαίτερα συγκινητική υπήρξε η αναφορά του Διοικητικού-Οικονομικού Υπεύθυνου της Ε.Ψ.Υ.Κ.Α. κ. Αναστάσιου Βενύτη στο ρόλο του Κέντρου Ημέρας Δράμας «Πολυδεύκης» στην τοπική κοινότητα καθώς και στο έργο που επιτελεί.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε ο Διοικητικός-Οικονομικός Υπεύθυνος της Ε.Ψ.Υ.Κ.Α. κ. Αναστάσιος Βενύτης, ο Δήμαρχος Προσοτσάνης κ. Άγγελος Λύσσελης, η Διευθύντρια Προσωπικού της Ε.Ψ.Υ.Κ.Α. κα Αντωνία Μάιπα, η Ψυχίατρος των δομών Ε.Ψ.Υ.Κ.Α κα Ευφροσύνη Εμμανουήλ, καθώς και προσωπικό από τη Διοίκηση της Εταιρείας και των δομών Ν.Δράμας.

 

Με εκτίμηση

Τα Μέλη και το Προσωπικό

του Κέντρου Ημέρας «Πολυδεύκης»

 


Ακολουθούν φωτογραφίες από την εκδήλωση...

 

 

Τετάρτη, 07 Φεβρουαρίου 2018 07:27

Ευχαριστήριο Οικοτροφείων "Αρσινόη" και "Αγάπανθος"

Γράφτηκε από

Ευχαριστήριο προς τα ανίψια του Θεόδωρου Ζαφειρίου για την ευγενική προσφορά τους στη μνήμη του αγαπημένου θείου τους.


Οι φιλοξενούμενοι και το προσωπικό του Α' Οικοτροφείου Β.Ν.Υ. "Αρσινόη" στην Προσοτσάνη Δράμας και του Β' Ψυχογηριατρικού Οικοτροφείου "Αγάπανθος" στην Αργυρούπολη Δράμας, ευχαριστούν θερμά την οικογένεια Ζαφειρίου για τις δωρεές που πραγματοποίησαν προς τις δύο δομές, στη μνήμη του Δραμινού θείου τους Θεόδωρου Ζαφειρίου του Ιωάννη.

Η ευγενική χειρονομία σας αποτελεί πολύτιμη βοήθεια και μας χαροποιεί ιδιαίτερα καθώς εκφράζει τη στήριξη της τοπικής κοινωνίας στο αποκαταστασιακό έργο των δομών μας.

Πέμπτη, 01 Φεβρουαρίου 2018 08:02

Κοπή Βασιλόπιτας Κέντρου Ημέρας «Πολυδεύκης»

Γράφτηκε από

Την Πέμπτη 25 Ιανουαρίου 2018 το Κέντρο Ημέρας Δράμας «Πολυδεύκης» της ΕΨΥΚΑ πραγματοποίησε την καθιερωμένη κοπή Βασιλόπιτας.


Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε ευχάριστο κλίμα παρουσία ωφελουμένων και προσωπικού της μονάδας.

Ο τυχερός επιβραβεύτηκε με ένα χειροποίητο αναμνηστικό γούρι καθώς και ευχές για το νέο έτος... Υγεία, Αισιοδοξία και διαρκή προσπάθεια.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την ανταλλαγή ευχών για δημιουργική διάθεση και θετική σκέψη απ’ όλους.

 

Με εκτίμηση

Τα Μέλη και το Προσωπικό

του Κέντρου Ημέρας «Πολυδεύκης»


Ακολουθούν φωτογραφίες

 

Δευτέρα, 27 Νοεμβρίου 2017 08:43

Επίσκεψη στο εικαστικό εργαστήρι του Γεωργίου Μυλωνά

Γράφτηκε από

Το Κέντρο Ημέρας «Πολυδεύκης» Δράμας της Ε.Ψ.Υ.Κ.Α., πραγματοποίησε με ιδιαίτερη χαρά επίσκεψη στο εικαστικό εργαστήρι του κ. Γεωργίου Μυλωνά στο Καλαμπάκι Δράμας στις 23/11/2017.


Η επίσκεψη αυτή πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια των επαφών που αναπτύχθηκαν μεταξύ της Δομής μας και του κου Γεώργιου Μυλωνά πριν από κάποια χρόνια. Ο πολυτάλαντος, καταξιωμένος ως επιστήμονας και αυτοδίδακτος πλέον ως ζωγράφος, μας άνοιξε με ιδιαίτερη θέρμη την «πόρτα» στην έκθεσή του και φυσικά στην καρδιά του.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής μας είχαμε την ευκαιρία να θαυμάσουμε, να ταξιδέψουμε αλλά και να συγκινηθούμε μέσα από τα έργα του «λαϊκού», όπως ο ίδιος χαρακτηρίζει τον εαυτό του, ζωγράφου.

Επίσης, μεταξύ των άλλων, ακούσαμε λόγια καρδιάς και συμβουλές ώστε να μη χάνουμε τις ελπίδες μας ακόμη και όταν αντικρύσουμε τα διαφορετικά και όχι τόσο «ευχάριστα» πρόσωπα της ζωής.

Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με την υπόσχεση να την ανανεώσουμε σε σύντομο χρονικό διάστημα και συγκεκριμένα την Άνοιξη.

Η πνευματική δύναμη αυτού του ανθρώπου ας αποτελέσει μια αειφόρο δύναμη θέλησης για τον καθένα μας.

Τα Προστατευόμενα Διαμερίσματα στην Θεσσαλονίκη της Ε.Ψ.Υ.Κ.Α πραγματοποίησαν τριήμερη ψυχαγωγικού χαρακτήρα εκδρομή στα Ιωάννινα και στο Μέτσοβο από τις 03/05 έως τις 05/05/2017.


Το πρόγραμμα περιλάμβανε επίσκεψη στο νησάκι της Λίμνης, στον Λόφο Φρόντζου, στο Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων Π. Βρέλλη και στην πόλη των Ιωαννίνων.

Οι συμμετέχοντες φιλοξενούμενοι περιηγήθηκαν στην πόλη και στις γύρω περιοχές και απόλαυσαν τις βόλτες με φόντο την μαγευτική λίμνη Παμβώτιδα.

Η εκδρομή χαρακτηρίστηκε από τους συμμετέχοντες ως μια όαση ανάπαυλας από την καθημερινότητα.


Ακολουθούν φωτογραφίες από την εκδρομή
Οι φιλοξενούμενοι του Ξενώνα « Ίρις » επισκέφτηκαν το Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, όπου είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν σχετικά με την ιστορία του ελληνικού σινεμά και να ταξιδέψουν τόσο στις απαρχές της κινούμενης εικόνας όσο και στη μαγεία του ελληνικού σινεμά ξεκινώντας από τις πρώτες αμήχανες προσπάθειες των αρχών του 20ου αιώνα και φτάνοντας μέχρι τις ταινίες που παίζονται σήμερα στις αίθουσες.

Η επίσκεψη εντάσσεται στο πλαίσιο του θεραπευτικού προγράμματος της δομής που στοχεύει τόσο στη ψυχαγωγία και στην επιμόρφωση όσο και στη συμμετοχή στα πολιτιστικά δρώμενα της  κοινότητας.

Ακολουθούν φωτογραφίες από την επίσκεψη στο Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Σύσσωμοι οι φιλοξενούμενοι, το προσωπικό των Προστατευόμενων Διαμερισμάτων στην Θεσσαλονίκη και η Διοίκηση της Ε.Ψ.Υ.Κ.Α, συγχαίρουν την φιλοξενούμενη κ. Δήμητρα Ζαΐου, η οποία, έπειτα από επιμονή δύο χρόνων, με υπομονή και δίψα για μάθηση, κατάφερε να πάρει το απολυτήριο Γυμνασίου από το 1ο ΣΔΕ Νεάπολης.

Η επανασύνδεση με το εκπαιδευτικό σύστημα, η διαμόρφωση θετικής στάσης προς την μάθηση, η απόκτηση βασικών γνώσεων και δεξιοτήτων και η ενίσχυση της προσωπικότητας της ήταν μερικά μόνο από τα οφέλη που αποκόμισε.

Συγχαρητήρια Δήμητρα!

Παρασκευή, 23 Ιουνίου 2017 09:10

Ομάδα γονέων στο Κέντρο Ημέρας «Πολυδεύκης»

Γράφτηκε από

Στις 22.06.2017 πραγματοποιήθηκε στο χώρο του Κέντρου Ημέρας «Πολυδεύκης» η ομάδα γονέων κατόπιν επιθυμίας των ιδίων να ενημερωθούν αναφορικά με την ψυχική ασθένεια.


Η συζήτηση επικεντρώθηκε στη νόσο της σχιζοφρένειας. Δόθηκε έντυπο ενημερωτικό υλικό με παράλληλη παρουσίαση σε power point.

Ακολούθησε εκτενής διάλογος καθώς και ανταλλαγή εμπειριών μέσω της διαδικασίας της ανατροφοδότησης. Οι γονείς είχαν την ευκαιρία να εκφράσουν συναισθήματα, προβληματισμούς, αγωνίες σχετικά με το μέλλον και την εξέλιξη της ασθένειας των παιδιών τους.

Η ομάδα ολοκληρώθηκε με  συμμετοχή των γονέων σε μία βιωματική άσκηση κατά την οποία κλήθηκαν να αποτυπώσουν σκέψεις και συναισθήματα από την παρουσία των οικείων τους  στο θεραπευτικό πρόγραμμα του Κέντρου Ημέρας.

Κλείνοντας την «συλλεκτική» για όλους εμάς ομάδα ανανεώσαμε τη συνάντησή μας ευχόμενοι «καλό καλοκαίρι».

«Προσπαθήστε να γίνετε συνοδοιπόροι σε ένα ταξίδι περιπλανήσεων και καταστάσεων όχι μόνο οδηγοί»

 

Τα μέλη και το προσωπικό

του Κέντρου Ημέρας «Πολυδεύκης»
Δευτέρα, 12 Ιουνίου 2017 10:55

Ετήσια συνάντηση στο Οικοτροφείο «Καλλιρρόη»

Γράφτηκε από

Την Παρασκευή 12/05/2017 πραγματοποιήθηκε στο Οικοτροφείο «ΚΑΛΛΙΡΡΟΗ» στο Ν.Ρύσιο Θεσσαλονίκης, η ετήσια συνάντηση των φιλοξενούμενων και των εργαζομένων των Μ.Ψ.Υ. της ΕΨΥΚΑ, με σκοπό την ανταλλαγή εμπειριών και την εφαρμογή ορθών πρακτικών στις Δομές.


Ακολούθησε εορταστική εκδήλωση με barbeque, μουσική και χορό.

Για την ευγενική τους χορηγία στην εκδήλωση του Οικοτροφείου μας, ευχαριστούμε θερμά:

Τον Δήμο Θέρμης (τραπεζοκαθίσματα και επαγγελματική ψησταριά-μπάρμπεκιου),

Το Κτήμα «Μανωλεσάκη» - Αδριανή Δράμας (φιάλες λευκού οίνου),

Τον Αγροτικό Παραγωγικό Συνεταιρισμό Νέας Αγχιάλου "Η Δήμητρα" (φιάλες ερυθρού οίνου),

Το Οπωροπωλείο "Κούγκαρης Ηλίας" - Καρδία Θεσ/νίκης (οπωρολαχανικά προϊόντα).

Τετάρτη, 07 Ιουνίου 2017 08:50

Συμμετοχή στην Εκδήλωση «ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΚΟΜΠΟΣΤ 2017»

Γράφτηκε από

Γιατί κι ΕΣΥ ΜΠΟΡΕΙΣ, αλλά ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ως ισότιμα μέλη της κοινωνίας.


 

Τη συμμετοχή τους στην εκδήλωση «ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΚΟΜΠΟΣΤ 2017» και με σύνθημα: «ΜΠΟΡΕΙΣ ΚΑΙ ΕΣΥ!» του Δήμου Κατερίνης, εξασφάλισαν με την παρουσία τους οι φιλοξενούμενοι του Προστατευόμενου Διαμερίσματος της ΕΨΥΚΑ στην Κατερίνη την Πέμπτη 1 Ιουνίου.

Η περιβαλλοντική εκδήλωση διοργανώθηκε από τον Δήμο Κατερίνης με έναρξη εκδηλώσεων από την Πέμπτη 1 Ιουνίου, μέχρι και το Σάββατο 3 Ιουνίου.

Οι φιλοξενούμενοί μας είχαν την δυνατότητα να ενημερωθούν από την Αντιδήμαρχο καθαριότητας κα Ελευθεριάδου Ροδή, αλλά και ειδικών περιβαλλοντολόγων του Δήμου, για την ανάγκη και τα οφέλη της Κομποστοποίησης, στην καθημερινή μας ζωή και στο περιβάλλον.

Τους διέθεσαν ενημερωτικά φυλλάδια, με οδηγίες για οικιακή κομποστοποίηση οργανικών υλικών (φρούτα, λαχανικά, τσόφλια, κτλ), ενώ έλαβαν δωρεάν φυτά εποχής και σπόρους προς φύτευση, καθώς και 2lt σακούλας φυτόχωμα με κομπόστ, που παράγει ο δήμος.

Επιπλέον ενημέρωση έγινε και για την εξοικονόμηση νερού.

Ως δραστήριοι κι ενεργοί πολίτες της πόλης και με το σύνθημα ΜΠΟΡΕΙΣ ΚΙ ΕΣΥ οι φιλοξενούμενοι συμμετείχαν ενεργά και αντάλλαξαν απόψεις με άλλους πολίτες παρευρισκόμενους στην εκδήλωση.


 

Ακολουθούν φωτογραφίες

Παρασκευή, 09 Δεκεμβρίου 2016 12:05

Η «ΑΡΣΙΝΟΗ» στην Ονειρούπολη Δράμας

Γράφτηκε από

Η μεγαλύτερη γιορτή των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς διοργανώνεται για 13η χρονιά στη Δράμα. Η Ονειρούπολη άνοιξε  τις πύλες της στις 3 Δεκεμβρίου 2016 και θα διαρκέσει μέχρι τις 8 Ιανουαρίου2017.


Οι μονάδες ψυχικής υγείας Ν.Δράμας της Ε.Ψ.Υ.Κ.Α. συμμετέχουν ενεργά στις δράσεις και στα δρώμενα της πόλης, διατηρώντας, από 5 Δεκεμβρίου 2016 έως και 9 Δεκεμβρίου 2016 με ξύλινο σπιτάκι, με σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού.

 

Στα πλαίσια ψυχαγωγίας των ενοίκων της δομής και εφαρμογής του προγράμματος της ομάδας εκδρομών, φιλοξενούμενοι και προσωπικό του οικοτροφείου «ΑΡΣΙΝΟΗ», στις 5/12 επισκέφτηκαν τον  χώρο της Ονειρούπολης. Με χαρά και ενθουσιασμό, περιπλανήθηκαν στο χωριό του Άη-Βασίλη ενώ ήρθαν σε επαφή και φωτογραφήθηκαν με τα «ξωτικά». Ολοκληρώνοντας το μαγικό τους ταξίδι, αποχώρησαν ικανοποιημένοι από το χώρο απολαμβάνοντας το ζεστό τους ρόφημα σε καφέ της περιοχής.

 

Καλές γιορτές!!!!!!!!!!!!
Πέμπτη, 17 Νοεμβρίου 2016 08:57

Εκδρομή στο Ενυδρείο Μυλοποτάμου

Γράφτηκε από
Την Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2016 η ομάδα εκδρομών του Οικοτροφείου "Αγάπανθος" επισκέφθηκε το Ενυδρείο Μυλοποτάμου Δράμας.
Ξεναγηθήκαμε στον χώρο, ενημερωθήκαμε από τον υπεύθυνο ως προς τη λειτουργία του (η οποία είναι μοναδική στην Ελλάδα για ψάρια γλυκού νερού) και θαυμάσαμε τα διάφορα είδη ψαριών που φιλοξενεί.

Μείναμε εντυπωσιασμένοι από τις ποικιλίες και τη μοναδικότητα χρωμάτων και σχεδίων των ψαριών του ενυδρείου, όπως και από τον περιβάλλοντα χώρο.

Στο τέλος, πραγματοποιήσαμε έξοδο για ρόφημα, όπου ανταλλάξαμε εντυπώσεις και εμπειρίες.

Ακολουθούν φωτογραφίες από την εκδρομή.
Παρασκευή, 21 Οκτωβρίου 2016 06:05

Επίσκεψη στο Κτήμα Γεροβασιλείου

Γράφτηκε από
Επίσκεψη στο Κτήμα Γεροβασιλείου στην Επανομή Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν φιλοξενούμενοι και προσωπικό των Προστατευόμενων Διαμερισμάτων της ΕΨΥΚΑ στην Θεσσαλονίκη.
Στιγμιότυπα από επίσκεψη που πραγματοποίησαν προσωπικό και φιλοξενούμενοι των Προστατευόμενων Διαμερισμάτων της ΕΨΥΚΑ στο Κτήμα Γεροβασιλείου στην Επανομή Θεσσαλονίκης για ξενάγηση, καφέ και φαγητό.
Πέμπτη, 20 Οκτωβρίου 2016 05:04

Εκδρομή στο σπήλαιο Μααρά

Γράφτηκε από
Την Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2016, το Οικοτροφείο "Αγάπανθος", στα πλαίσια των Ομάδων Δραστηριοτήτων (Ομάδα Εκδρομών), επισκέφθηκε το Σπήλαιο πηγών ποταμού Αγγίτη "Μααράς" στον Δήμο Προσοτσάνης Δράμας.
Φιλοξενούμενοι και προσωπικό ξεναγήθηκαν στο σπήλαιο και ενημερώθηκαν για την ιστορία του. Έμειναν όλοι ενθουσιασμένοι από το εντυπωσιακό δημιούργημα της φύσης!

Ακολουθούν φωτογραφίες από την επίσκεψη.
Παρασκευή, 08 Ιανουαρίου 2016 10:05

Χριστουγεννιάτικη γιορτή στον Ξενώνα «Ίρις»

Γράφτηκε από

Για άλλη μια χρονιά μέσα σε κλίμα οικογενειακής ατμόσφαιρας και ζεστασιάς έγινε η Χριστουγεννιάτικη γιορτή στον Ξενώνα «Ίρις» στον Εύοσμο. Κάθε φιλοξενούμενος έδωσε το στίγμα του είτε διαβάζοντας κάτι που επιθυμούσε, είτε τραγουδώντας αγαπημένα τραγούδια, είτε δίνοντας ευχές για την νέα χρονιά.

Όλοι μαζί τραγουδήσαμε  Χριστουγεννιάτικα τραγούδια ενώ δεν έλειψε ο Αι Βασίλης και το μοίρασμα των δώρων.

.........................και του χρόνου!!!!!!!!!

 

Οι φιλοξενούμενοι και το προσωπικό του Ξενώνα «ΙΡΙΣ» σας εύχονται

ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ

Αποφασίσαμε να προσφέρουμε κι εμείς κάτι στο Οικοτροφείο Προσοτσάνης "Αρσινόη" (Ε.Ψ.Υ.Κ.Α.). Με πολύ μεγάλη προθυμία οι γονείς έφεραν στο νηπιαγωγείο ότι ο καθένας ήθελε. Τα μαζέψαμε και μια αντιπροσωπεία από τους γονείς μαζί με τα παιδιά τους τα πήγανε και τα παραδώσανε εκ μέρους του νηπιαγωγείου μας στο οικοτροφείο.
Ευχαριστούμε πολύ την Προϊσταμένη του οικοτροφείου κυρία Τούλα Κεφαλά και όλο το προσωπικό για την εξαιρετική υποδοχή και την ξενάγηση στους χώρους του οικοτροφείου.

1ο Νηπιαγωγείο Προσοτσάνης
Παρασκευή, 20 Μαρτίου 2015 09:47

Εκδρομή στο Ν.Σερρών και στο Σπήλαιο Αλιστράτης

Γράφτηκε από

Εκδρομή ……… ταξίδι μικρής διάρκειας για εκπαιδευτικούς ……… ή διασκεδαστικούς λόγους ………

Μια δραστηριότητα που όλοι αγαπούμε

Εκδρομή στο νομό Σερρών πραγματοποίησαν τα μέλη του Προστατευόμενου Διαμερίσματος του Οικοτροφείου «ΕΥΦΡΟΣΥΝΗ», την  χθεσινή Πέμπτη 19/3/2015.

Μετά από περιήγηση στην πόλη των Σερρών τελικός προορισμός τους ήταν το θαυμαστό Σπήλαιο της Αλιστράτης στο οποίο ξεναγήθηκαν επί μιας ώρας, απολαμβάνοντας ότι εγκλείεται εντός του αριστουργηματικού αυτού δημιουργήματος της φύσης και των εκατομμυρίων ετών.

Η θέα των μεγαλόπρεπων σταλακτιτών ήταν εντυπωσιακή τόσο ώστε το ενδιαφέρον να παραμείνει αμείωτο καθ’ όλη τη διάρκεια της ξενάγησης.

Δευτέρα, 29 Δεκεμβρίου 2014 10:34

Χριστουγεννιάτικη Γιορτή στην «Αρσινόη»

Γράφτηκε από

Με συναισθήματα χαράς και ξεγνοιασιάς, στις 18 Δεκεμβρίου 2014, πραγματοποιήθηκε στο χώρο του Α' Οικοτροφείου Β.Ν.Υ. «ΑΡΣΙΝΟΗ», η χριστουγεννιάτικη γιορτή μας, παρουσία του Γενικού Διευθυντή της Ε.Ψ.Υ.Κ.Α. κ. Αναστάσιου Βενύτη.

Οι φιλοξενούμενοι, στην πρώτη γραμμή, συγκίνησαν με το εορταστικό τους πρόγραμμα και τη ζεστασιά της ψυχής τους, απαγγέλλοντας ποιήματα και τραγουδώντας χριστουγεννιάτικες μελωδίες. Το συντονισμό και την προετοιμασία της παρουσίασης, ανέλαβαν οι Ομάδες Τραγουδιού και Ψυχαγωγίας του Οικοτροφείου.

Στη συνέχεια, ο Άγιος Βασίλης μοίρασε κεράσματα στους φιλοξενούμενους και στα μικρά παιδιά που βρέθηκαν στο οικοτροφείο μας, για να γιορτάσουν μαζί μας.

Tο χορευτικό τμήμα της Εθελοντικής Ομάδας «Ο ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ» Κοκκινογείων επισφράγισε τη γιορτή μας, ψυχαγωγώντας και διασκεδάζοντας τους παρευρισκόμενους, με παραδοσιακούς χορούς σε νησιώτικους ρυθμούς. Η γιορτή συνεχίστηκε με την ενεργή συμμετοχή όλων στα δρώμενα της ημέρας και ολοκληρώθηκε σε εορταστικό κλίμα με λαϊκό πρόγραμμα και πλούσιο μπουφέ, τον οποίο ετοίμασαν με μεράκι τα μέλη της Ομάδας Μαγειρικής - Ζαχαροπλαστικής του οικοτροφείου.

Οι φιλοξενούμενοι και το προσωπικό, νιώθουμε την ανάγκη να ευχαριστήσουμε θερμά τους παρευρισκόμενους, που μας τίμησαν με την παρουσία τους, τους συγγενείς και φίλους...

Επίσης θέλουμε να εκφράσουμε τις ευχαριστίες μας, στον Δήμο Προσοτσάνης που αγκαλιάζει κάθε μας προσπάθεια, συμμετέχοντας και στηρίζοντας ενεργά τη κάθε μας δραστηριότητα... Ιδιαίτερα ευχαριστούμε τον Δήμαρχο Δ. Προσοτσάνης κ. Άγγελο Λύσσελη που έδωσε παρόν στο κάλεσμά μας και μας τίμησε με την παρουσία του. Τέλος ευχαριστούμε θερμά το χορευτικό τμήμα της Εθελοντικής Ομάδας «Ο ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ» Κοκκινογείων, για την εμφάνιση και όμορφη παρουσία του...

Ευχόμαστε καλές γιορτές! Με Υγεία! Αγάπη! Ελπίδα!

 

Εκ μέρους των φιλοξενουμένων και του προσωπικού

Του Α' Οικοτροφείου Β.Ν.Υ. «ΑΡΣΙΝΟΗ»

Λαζαρίδου Κυριακή

Κοινωνική Λειτουργός


Ακολουθούν βίντεο και φωτογραφίες από την εκδήλωση...
I N T E R N A T I O N A L  P O L I C E  A S S O C I A T I O N

ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΝΩΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ                                                                       

(ΜΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ)

ΤΟΠΙΚΗ  ΔΙΟΙΚΗΣΗ  ΔΡΑΜΑΣ

Δ/νση:  Γ. Παπανδρέου 35α , Τ.Κ. 66 100  Δράμα

Τηλ.: 25210 22242 και Fax : 25210 27554

E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ιστοσελίδα: www.ipadrama.gr

Δράμα, 22 Νοεμβρίου 2014

 

Π Ρ Ο Σ

Μέλη T.Δ. Δράμας (I.P.A.)

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Η Τ.Δ. Δράμας (I.P.A.) στα πλαίσια των πολιτιστικών της εκδηλώσεων είναι στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσει τη συνεργασία της με το Κέντρο Ήμερας Δράμας ΄΄Πολυδεύκης΄΄ της Ε.Ψ.Υ.Κ.Α., όπου για πρώτη φορά φέτος θα λειτουργήσει «Εργαστήρι Δημιουργικής Απασχόλησης» στη Λέσχη της Δ/νσης Αστυνομίας Δράμας την Παρασκευή 28/11 κατά τις ώρες 12:30΄ έως 15:00΄ και το Σάββατο 29/11 από ώρες 10:00΄ έως 13:00΄, με την επιμέλεια του προσωπικού της ανωτέρω δομής, αλλά και των εθελοντών της ένωσής μας, όπου τα παιδιά των αστυνομικών του Νομού Δράμας θα έχουν τη χαρά να κατασκευάσουν μόνα τους, με ανακυκλώσιμα υλικά τα Καραβάκια των Ευχών και να συμμετέχουν έτσι στο Tοπικό Έθιμο το απόγευμα της παραμονής του εορτασμού της Πολιούχου της Δράμας Αγία Βαρβάρα, την Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2014.

Υ.Γ.: Θα ήταν χρήσιμο να φέρετε μαζί σας άδεια κουτιά από γάλα 2lit και 1lit κατά προτίμηση ΝΕΟΓΑΛ , καθώς και άδεια πλαστικά μπουκάλια νερού 1,5lit. Τα υπόλοιπα υλικά θα αγορασθούν από της Τ.Δ. Δράμας i.p.a.

 

«Η ανακύκλωση δίνει ζωή στη γη μας»

 

SERVO PER AMIKECO

(Υπηρετώ δια της φιλίας)

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος                                                 Η Γεν. Γραμματέας

ΣΚΑΡΛΙΟΣ Μηνάς                                           ΕΓΓΛΕΖΟΥ Μαρία

6976693030 6975909515

Δευτέρα, 20 Οκτωβρίου 2014 06:48

Επίσκεψη στον Ιππικό Όμιλο Κατερίνης

Γράφτηκε από

Επίσκεψη στον Ιππικό Όμιλο Κατερίνης πραγματοποίησε την Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2014, ομάδα φιλοξενουμένων του οικοτροφείου ΕΥΦΡΟΣΥΝΗ της ΕΨΥΚΑ που λειτουργεί στον Κορινό Πιερίας.

Η υποδοχή των υπευθύνων του Ιππικού Ομίλου ήταν ιδιαίτερα θερμή με ευχάριστη διάθεση για συζήτηση και επικοινωνία.

Οι φιλοξενούμενοι της Δομής ξεναγήθηκαν σε όλες τις εγκαταστάσεις του χώρου καθώς παρακολούθησαν συμμετέχοντας ενεργά και οι ίδιοι στη φροντίδα των αλόγων και ιππεύοντας οι έχοντες τη δυνατότητα με τη βοήθεια των αναβατών, ενισχύοντας έτσι το συναίσθημα της χαράς του περιπάτου και της εξόρμησης στη φύση.

Στον Ξενώνα  "Ίρις" -σε συνεργασία με το τμήμα Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ-, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 16 Ιουνίου 2014 ομάδα θεατρικού παιχνιδιού με θέμα την ασφάλεια στον χώρο και μεταξύ των ατόμων.

Στην ομάδα συμμετείχαν φοιτητές και φιλοξενούμενοι.

Ακολουθούν φωτογραφίες...
Παρασκευή, 14 Μαρτίου 2014 09:23

Εκπαίδευση σε θέματα πρώτων βοηθειών και ΚΑΡΠΑ

Γράφτηκε από
Τη Δευτέρα 10 Μαρτίου 2014 πραγματοποιήθηκε εκπαίδευση του προσωπικού του Οικοτροφείου "Αρσινόη" σε θέματα πρώτων βοηθείων και ΚΑΡΠΑ.

Την εκπαίδευση του προσωπικού έκανε ο διασώστης του ΕΚΑΒ Καβάλας και εκπαιδευτής κ. Κοζαντζής Αναστάσιος, τον οποίο ευχαριστούμε θερμά για την αποδοχή του αιτήματός μας.
Τη Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2014 πραγματοποιήθηκε εκπαίδευση του προσωπικού του Οικοτροφείου "Αρσινόη" σε θέματα πυρασφάλειας και αντιμετώπισης σεισμών.

Την εκπαίδευση του προσωπικού έκανε ο αξιωματικός της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Δράμας κ. Αραμπατζής Ιωάννης, τον οποίο ευχαριστούμε θερμά για την αποδοχή του αιτήματός μας.
Παρασκευή, 17 Ιανουαρίου 2014 07:11

Χριστούγεννα 2013 στην "Αρσινόη"

Γράφτηκε από
Την Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2013 υποδεχθήκαμε στο οικοτροφείο μας την Εθελοντική Ομάδα Κοκκινογείων, η οποία παρουσίασε χορούς, δημιουργώντας ένα ευχάριστο γιορτινό κλίμα!

Ένοικοι και προσωπικό συμμετείχαν σε αυτό, εκδηλώνοντας την ευχαρίστησή τους, με την ευχή να επαναληφθεί μια ανάλογη δράση και στο μέλλον...

Την Εθελοντική Ομάδα συνόδευσε ο Πρόεδρος των Κοκκινογείων κ. Ελευθέριος Κινατζίδης και ο κ. Βασίλης Ραβίκαλης.

Την παραμονή των Χριστουγέννων ακούσαμε τα κάλαντα από τη Φιλαρμονική του Δήμου Προσοτσάνης, ενώ ανήμερα των Χριστουγέννων οι ένοικοι βρήκαν κάτω από το δέντρο τα δώρα τους!

Παρασκευή, 21 Σεπτεμβρίου 2012 08:18

Καλοκαιρινές διακοπές 2012 οικοτροφείου «ΑΓΑΠΑΝΘΟΣ»

Γράφτηκε από

Στις 03/09/2012 φιλοξενούμενοι του Β' Ψυχογηριατρικού Οικοτροφείου «ΑΓΑΠΑΝΘΟΣ» αναχώρησαν με προορισμό τη Νέα Πέραμο Καβάλας προκειμένου να συμμετέχουν σε τριήμερο πρόγραμμα καλοκαιρινών διακοπών.

Κατά τη διάρκεια των διακοπών, οι συμμετέχοντες του προγράμματος ξεναγήθηκαν στη περιοχή της Καβάλας, επισκέφθηκαν τοπία και μέρη του Νομού, απόλαυσαν τις παραλίες, διασκέδασαν σε μαγαζιά και γνώρισαν ανθρώπους της τοπικής κοινότητας.

Οι διακοπές ολοκληρώθηκαν στις 6/09/2012 με επιτυχία αφήνοντας ένα αίσθημα ευχαρίστησης και ικανοποίησης για τους φιλοξενούμενους που πήραν μέρος, με φανερά τα σημάδια ανανέωσης και ξεκούρασης.

Τέτοιου είδους δραστηριότητες δηλώνουν την ανάγκη για κάλυψη επιθυμιών των ατόμων που ζουν σε προστατευμένο περιβάλλον, προκειμένου να ξεπεραστούν τα όρια ενός περιορισμένου χώρου διαβίωσης και περαιτέρω συμβάλλει στην καταπολέμηση του στίγματος και του αποκλεισμού.

Άλλωστε ας μη ξεχνάμε ότι, το δικαίωμα για μια καλύτερη ποιότητα ζωής αφορά όλους μας!!!...

 

Λαζαρίδου Κυριακή
Κοινωνική Λειτουργός,

Οικοτροφείου "Αγάπανθος" στην Αργυρούπολη Δράμας

Οικοτροφείου "Αρσινόη" στην Προσοτσάνη Δράμας
Δευτέρα, 17 Σεπτεμβρίου 2012 07:00

Καλοκαιρινές διακοπές 2012 οικοτροφείου «ΑΡΣΙΝΟΗ»

Γράφτηκε από

Στις 03/09/2012 φιλοξενούμενοι του Α' Β.Ν.Υ. Οικοτροφείου Προσοτσάνης «ΑΡΣΙΝΟΗ» αναχώρησαν με προορισμό τη Νέα Πέραμο Καβάλας προκειμένου να συμμετέχουν σε τριήμερο πρόγραμμα καλοκαιρινών διακοπών.

Κατά τη διάρκεια των διακοπών, οι συμμετέχοντες του προγράμματος ξεναγήθηκαν στη περιοχή της Καβάλας, επισκέφθηκαν τοπία και μέρη του Νομού, απόλαυσαν τις παραλίες, διασκέδασαν σε μαγαζιά και γνώρισαν ανθρώπους της τοπικής κοινότητας.

Οι διακοπές ολοκληρώθηκαν στις 6/09/2012 με επιτυχία αφήνοντας ένα αίσθημα ευχαρίστησης και ικανοποίησης για τους φιλοξενούμενους που πήραν μέρος, με φανερά τα σημάδια ανανέωσης και ξεκούρασης.

Τέτοιου είδους δραστηριότητες δηλώνουν την ανάγκη για κάλυψη επιθυμιών των ατόμων που ζουν σε προστατευμένο περιβάλλον, προκειμένου να ξεπεραστούν τα όρια ενός περιορισμένου χώρου διαβίωσης και περαιτέρω συμβάλλει στην καταπολέμηση του στίγματος και του αποκλεισμού.

Άλλωστε ας μη ξεχνάμε ότι, το δικαίωμα για μια καλύτερη ποιότητα ζωής αφορά όλους μας!!!...

 

Λαζαρίδου Κυριακή
Κοινωνική Λειτουργός,
Οικοτροφείου "Αρσινόη" στην Προσοτσάνη Δράμας
Οικοτροφείου "Αγάπανθος" στην Αργυρούπολη Δράμας

Δευτέρα, 11 Ιουνίου 2012 07:52

Γυάλινες Αλκυονίδες - τεύχος 4ο

Γράφτηκε από
Κυκλοφόρησε το 4ο τεύχος της εφημερίδας "Γυάλινες Αλκυονίδες", μία έκδοση των μελών του Κέντρου Ημέρας Δράμας "Πολυδεύκης".
Δείτε παρακάτω την εφημερίδα:

Τετάρτη, 06 Ιουνίου 2012 09:00

Εκδήλωση για τα παιδιά

Γράφτηκε από

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε για δεύτερη συνεχή χρονιά η εκδήλωση της Διεθνούς Ένωσης Αστυνομικών, της Τοπικής Διοίκησης Δράμας στον Ιππικό Σύλλογο Φιλίππων Δοξάτου.

Η εκδήλωση αυτή, ήταν αφιερωμένη στα παιδιά και έγινε την Κυριακή 03/06/2012 και ώρα 10:00 π.μ.-15:00 μ.μ. με το σύνθημα «Υπηρετώ δια της φιλίας...»

Τα παιδιά τα οποία παραβρέθηκαν στην εκδήλωση, είχαν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για τα άλογα, να φωτογραφηθούν με αυτά, και ταυτόχρονα να διασκεδάσουν, να χαλαρώσουν μέσα από διάφορες δραστηριότητες όπως, βόλτα με κάρο, ιππασία, επίδειξη TAE KWON DO, τσουβαλοδρομίες, διελκυστίνδα και ζωγραφική.

Στην εκδήλωση συμμετείχε και το Κέντρο Ημέρας «Πολυδεύκης», προσωπικό του οποίου απασχόλησε τα παιδιά με ζωγραφική και χειροτεχνία.

 

Με εκτίμηση

Τα Μέλη και το Προσωπικό

του Κέντρου Ημέρας «Πολυδεύκης»

Τετάρτη, 06 Ιουνίου 2012 08:48

Συμμετοχή στο πρόγραμμα «Άθληση για όλους»

Γράφτηκε από
Το Οικοτροφείο "Αγάπανθος" συμμετείχε στο πρόγραμμα "Άσκηση στα Κέντρα Ψυχικής Υγείας" το οποίο υλοποίησε το ΝΠΔΔ του Δήμου Προσοτσάνης σε συνεργασία με την Ειδική Γραμματεία Διατροφής και Άθλησης (του ΥΥΚΑ), στο πλαίσιο του προγράμματος "Άθληση για Όλους".

Το πρόγραμμα είχε διάρκεια από 13/02 έως 16/06/2012 και κατά τη διάρκειά του (7 Ιουνίου 2012) διοργανώθηκε και το 1ο Τουρνουά Μπάσκετ ΑμεΑ 2012 στην Προσοτσάνη σε συνεργασία του οικοτροφείου και του ΝΠΔΔ του Δ.Προσοτσάνης.
Παρασκευή, 01 Ιουνίου 2012 11:06

Συμμετοχή στο πρόγραμμα «Άθληση για όλους»

Γράφτηκε από
Πρόγραμμα «Άθληση για όλους»

Η ψυχική διάθεση επηρεάζεται από τη σωματική άσκηση. Μέσω αυτής απομακρύνεται ο κίνδυνος κατάθλιψης και αναζωογονεί το συναισθηματικό μας κόσμο.
Η σωματική άσκηση φέρει θετικές επιδράσεις στην ψυχολογία των ανθρώπων. Μάλιστα ορισμένες έρευνες έδειξαν ότι σε ασθενείς με κατάθλιψη, η σωματική άσκηση βοηθούσε όσο και τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα.

Η συστηματική άσκηση του σώματος, ανεξάρτητα από την ηλικία ή το φύλο, συμβάλλει σε μια καλύτερη αυτοεκτίμηση και σε λιγότερα προβλήματα σωματικής και ψυχικής υγείας, καθώς επίσης και θεωρείται αποτελεσματική στη μείωση του στρες.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω και με αφορμή την δημιουργία προγραμμάτων με στόχο την ενσωμάτωση των ευαίσθητων και ευπαθών κοινωνικών ομάδων σε αθλητικές δραστηριότητες, το οικοτροφείο «Αρσινόη» συμμετέχει από 13/02 έως 16/06/2012 στο ειδικό πρόγραμμα Ψυχικής Υγείας - Άθλησης για όλους, το οποίο υλοποιεί το ΝΠΔΔ Δήμου Προσοτσάνης σε συνεργασία με την Ειδική Γραμματεία Διατροφής και Άθλησης (του ΥΥΚΑ).


Για το Α' Οικοτροφείο Β.Ν.Υ. «Αρσινόη» της Ε.Ψ.Υ.Κ.Α. στην Προσοτσάνη,
η Ψυχολόγος
Σατικίδου Ελευθερία

Την Δευτέρα 26 Μαρτίου 2012 και ώρα 10:00 π.μ. τα μέλη και το προσωπικό του Κέντρου Ημέρας Δράμας «Πολυδεύκης» της Ε.Ψ.Υ.Κ.Α,  σε συνεργασία με το Δημοτικό Σχολείο Καλλιφύτου Δράμας, πραγματοποίησαν δεντροφύτευση, με σύνθημα «Δίνοντας μια ευκαιρία στη ζωή...», στην Καλλίφυτο.

Τα μέλη  του Κέντρου Ημέρας και οι μαθητές του Δημοτικού συνεργαστήκαν υπό την καθοδήγηση του Προέδρου της Τοπικής Κοινότητας κ. Στ. Καρτσόγλου.

Ο αυθορμητισμός και η ζωντάνια των μαθητών «παρέσυραν» τα μέλη του «Πολυδεύκη», δίνοντας τους την ευκαιρία να αναδείξουν κρυφές πτυχές της προσωπικότητάς τους. Με αυτό τον τρόπο αποδείχθηκε για μια ακόμη φορά πως στη διάθεση για δημιουργία δεν υπάρχουν διακρίσεις και όρια...

Η διαδικασία της δενδροφύτευσης ολοκληρώθηκε επιτυχώς, με τα μέλη του Κέντρου Ημέρας να μοιράζουν στους μαθητές χειροποίητους σελιδοδείκτες από την ομάδα Καλλιτεχνικών και με την υπόσχεση για μελλοντική συνεργασία.


Με εκτίμηση

Τα Μέλη και το Προσωπικό

του Κέντρου Ημέρας «Πολυδεύκης»

Πέμπτη, 16 Φεβρουαρίου 2012 12:03

Τσικνοπέμπτη 2012 στον "Αγάπανθο"

Γράφτηκε από
Τσικνοπέμπτη σήμερα και οι ένοικοι και το προσωπικό του οικοτροφείου "τσικνίσαμε", τιμώντας το έθιμο. Ψήσαμε, φάγαμε, χορέψαμε και διασκεδάσαμε!

Ευχόμαστε σε όλους Καλή Αποκριά!!!

Το Κέντρο Ημέρας «Πολυδεύκης» επισκέφτηκε στις 10.02.2012  η διαιτολόγος-διατροφολόγος κ. Σακώλη Ιωάννα προκειμένου να ενημερώσει τα μέλη της δομής  γύρω από θέματα διατροφικών συνηθειών και υγιεινής διατροφής.

Η κ. Σακώλη αναφέρθηκε στην  μεσογειακή διατροφή και στα οφέλη που προσφέρει στον οργανισμό, μας ενημέρωσε με σημαντικές συμβουλές διατροφής και μοιράστηκε μαζί μας «μυστικά» σχετικά με τους κινδύνους που υπάρχουν σε διάφορα ελκυστικά εδέσματα.

Η ανταπόκριση των μελών υπήρξε θετική, καταλήγοντας σε ένα συμπέρασμα... μαθαίνοντας ο καθένας πόσο και πώς πρέπει να διατρέφεται νιώθει ευεξία και πλήρη αρμονία με το σώμα του.
Τετάρτη, 11 Ιανουαρίου 2012 09:07

Κοπή Βασιλόπιτας «Πολυδεύκης» 2012

Γράφτηκε από

Την Πέμπτη 5 Ιανουαρίου του 2012 το Κέντρο Ημέρας Δράμας "Πολυδεύκης", παρουσία του Διευθυντή της Ε.Ψ.Υ.Κ.Α κ. Αναστασίου Βενύτη, των μελών και του προσωπικού, πραγματοποίησε την καθιερωμένη κοπή της βασιλόπιτας.

Ο κ. Βενύτης ενημερώθηκε από το προσωπικό για την ομαλή και δημιουργική λειτουργία της δομής μέσα από το φωτογραφικό υλικό του 2011. Ακολούθησε η κοπή της βασιλόπιτας σε εορταστικό κλίμα ευφορίας και οι τυχεροί επιβραβεύτηκαν με αναμνηστικό γούρι.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με αισιόδοξα μηνύματα ενθάρρυνσης για την συνέχιση του έργου του προσωπικού και των μελών.

Τα μέλη και το προσωπικό

του Κέντρου Ημέρας «Πολυδεύκης»
Τρίτη, 10 Ιανουαρίου 2012 07:53

Κοπή Βασιλόπιτας 2012 οικοτροφείου «Αγάπανθος»

Γράφτηκε από
Οι εργαζόμενοι του Ψυχογηριατρικού Οικοτροφείου "Αγάπανθος" στην Αργυρούπολη Δράμας, πραγματοποίησαν την Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2012, εκδήλωση κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας, στο χώρο του οικοτροφείου.

Την κοπή της Βασιλόπιτας έκανε ο Γενικός Διευθυντής της Ε.Ψ.Υ.Κ.Α. κ. Αναστάσιος Βενύτης, ενώ οι τυχεροί που κέρδισαν το φλουρί ήταν δύο, η Αγάπη Ισαακίδου και ο Βασίλης Ζαχαράκης.

Μετά την κοπή της Βασιλόπιτας ακολούθησε μπουφές με εδέσματα και γλυκά τα οποία παρασκευάστηκαν από την ομάδα μαγειρικής & ζαχαροπλαστικής του οικοτροφείου την οποία αποτελούν φιλοξενούμενοι της δομής, με υπεύθυνους ομάδας μέλη του προσωπικού.
Παρασκευή, 06 Ιανουαρίου 2012 10:30

Κοπή Βασιλόπιτας 2012 οικοτροφείου «Αρσινόη»

Γράφτηκε από

Οι εργαζόμενοι του Οικοτροφείου Βαριάς Νοητικής Υστέρησης «Αρσινόη» στην Προσοτσάνη, πραγματοποίησαν την Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2012, εκδήλωση κοπής της πρωτοχρονιάτικης Βασιλόπιτας, στο χώρο του οικοτροφείου.

Την κοπή της Βασιλόπιτας έκανε ο Γενικός Διευθυντής της Ε.Ψ.Υ.Κ.Α. κ. Αναστάσιος Βενύτης, ενώ την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο τ.Υφυπουργός Υγείας και Βουλευτής Δράμας κ. Χρήστος Αηδόνης, ο Δήμαρχος Προσοτσάνης κ. Άγγελος Λύσσελης και ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών και Προγραμματισμού του Δήμου Προσοτσάνης κ. Ιωάννης Τερνεκτσής.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν επίσης, οι υπεύθυνοι και των άλλων δομών της Ε.Ψ.Υ.Κ.Α. στο Νομό Δράμας -του Ψυχογηριατρικού Οικοτροφείου «Αγάπανθος» στην Αργυρούπολη και του Κέντρου Ημέρας «Πολυδεύκης» στη Δράμα.

Η τυχερή που κέρδισε το φλουρί ήταν η Φωτεινή Δημίου.

Μετά την κοπή της Βασιλόπιτας ακολούθησε μπουφές με εδέσματα και γλυκά τα οποία παρασκευάστηκαν από την ομάδα μαγειρικής & ζαχαροπλαστικής του οικοτροφείου η οποία αποτελείται από φιλοξενούμενους της δομής, ενώ το φαγητό συνοδεύτηκε από κρασί το οποίο παράγεται στον αμπελώνα της Ε.Ψ.Υ.Κ.Α. με τη βοήθεια φιλοξενούμενων των δομών που λειτουργεί η εταιρεία στη Θεσσαλονίκη.

Ο κ. Αηδόνης με μεγάλο ενδιαφέρον ενημερώθηκε για τη λειτουργία του οικοτροφείου, ενώ ο κ. Λύσσελης για μία ακόμη φορά εξέφρασε την ικανοποίηση και τη στήριξη της τοπικής κοινωνίας και του Δήμου Προσοτσάνης στο έργο των υπαλλήλων του οικοτροφείου και των φιλοξενούμενων.

Δελτίο Τύπου

28 Οκτώβρίου 2011

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 25 Οκτωβρίου ο εορτασμός της 28ης  Οκτωβρίου 1940, στην επετειακή εκδήλωση του ΚΑΠΗ Ξηροποτάμου με το Κέντρο Ημέρας «Πολυδεύκης» της ΕΨΥΚΑ. Μέλη του ΚΑΠΗ και του Κέντρου Ημέρας απήγγειλαν ποιήματα και οι χορωδίες τους γέμισαν με μελωδίες την αίθουσα.

Την εκδήλωση ομόρφυναν με την παρουσία τους μαθητές της Ε' τάξης του Δημοτικού Σχολείου Ξηροποτάμου με την συνοδεία των εκπαιδευτικών τους. Εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης μετέφεραν μηνύματα και ευχές σε μία συναισθηματικά φορτισμένη ατμόσφαιρα. Χρόνια πολλά.

Στην εκδήλωση παρευρέθησαν ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας, η Αντιπρόεδρος  του Νομικού Προσώπου, ο Αντιπρόεδρος της ΔΕΚΠΟΤΑ, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Ξηροποτάμου, εκπαιδευτικοί, μέλη του Δ.Σ του Νομικού Προσώπου.

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ TOY Δ. ΔΡΑΜΑΣ

Τετάρτη, 26 Οκτωβρίου 2011 11:13

Γιορτή 28ης Οκτωβρίου 2011 στην Αρσινόη

Γράφτηκε από
Με τη συμβολή του προσωπικού και τη συνεργασία των ομάδων δραστηριότητας Δημιουργικής Απασχόλησης και Θεατρικού Περιεχομένου, έγινε προετοιμασία των ενοίκων του οικοτροφείου και πραγματοποιήθηκε γιορτή εν όψη της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου. Η γιορτή πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2011 με απαγγελία ποιημάτων και τραγουδιών από τους ενοίκους.

Η ομάδα Δημιουργικής Απασχόλησης ανέλαβε την κατασκευή σημαιών για τον σημαιοστολισμό του οικοτροφείου μας.
Η ομάδα Θεατρικού Περιεχομένου ανέλαβε την προετοιμασία των ενοίκων στην απαγγελία των ποιημάτων και την απόδοση των τραγουδιών.

Η γιορτή ολοκληρώθηκε σε ένα ευχάριστο κλίμα, αφήνοντας σε όλους μας συναισθήματα συγκίνησης και χαράς!
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε σήμερα 10 Οκτωβρίου 2011 Παγκόσμια ημέρα Ψυχικής Υγείας, η συνάντησή μας με τους μαθητές της Α' τάξης του Ενιαίου Λυκείου Προσοτσάνης.

Σε πρώτο επίπεδο έγινε ενημέρωση που αφορά: 
α) την ψυχιατρική μεταρρύθμιση και το ρόλο της ΕΨΥΚΑ σε αυτή
β) την ψυχική ασθένεια
γ) τους τρόπους λειτουργίας του Α' Οικοτροφείου Βαριάς Νοητικής Υστέρησης Αρσινόη καθώς και τους ρόλους των επαγγελματιών υγείας στους χώρους αυτούς.

Σε δεύτερο επίπεδο η κοινωνική υπηρεσία της δομής αναφέρθηκε σε έρευνα-παρέμβαση με απόδοση στατιστικών στοιχείων την οποία είχε πραγματοποιήσει στο ίδιο λύκειο το 2007 με μαθητές της Γ' τάξης.

Ακολούθησε συζήτηση με τους μαθητές σχετικά με τους προβληματισμούς τους σε θέματα που αφορούν τις ψυχικές ασθένειες. Έγινε διανομή ενημερωτικών εντύπων του οικοτροφείου και της ΕΨΥΚΑ καθώς και μοιράστηκαν σε όλους τους μαθητές χειροτεχνίες προσαρμοσμένες στο σημερινό μας μήνυμα για την ψυχική υγεία: "Ανοίξτε τις πόρτες".

Στόχος της δράσης μας αυτής είναι, η αλλαγή νοοτροπίας, η εκπαίδευση και η ευαισθητοποίηση προς την ψυχική ασθένεια και την προάσπιση των δικαιωμάτων των ατομων με ψυχικές διαταραχές.

Τέλος, θέλουμε να επισημάνουμε το πόσο σημαντική ήταν η συμβολή του Διευθυντή του σχολείου κ. Χ.Ζαγόρη καθώς και των εκπαιδευτικών οι οποίοι στήριξαν την προσπάθειά μας αυτή και μας παραχώρησαν πολύτιμες διδακτικές ώρες για την εφαρμογή της ενημέρωσής μας, ιδιαίτερα της εκπαιδευτικού κας Σ.Βαλασιάδου και να τους ευχαριστήσουμε για τη διακριτική τους παρουσία καθ' όλη τη διάρκεια της ενημέρωσης/ευαισθητοποίησης των μαθητών.
Παρασκευή, 16 Σεπτεμβρίου 2011 08:57

Παρουσίαση θεατρικού «ο Ματωμένος Γάμος»

Γράφτηκε από

Η προσπάθεια του «Πολυδεύκη» δεν σταματά… «επιμένουμε» να μαθαίνουμε, να δραστηριοποιούμαστε, να δημιουργούμε. Μετά από την επιτυχημένη συμμετοχή μας στα Ελευθέρια 2011, συμμετείχαμε για δεύτερη συνεχομένη χρονιά στις προφεστιβαλικές εκδηλώσεις, τολμώντας το διαφορετικό…

Με την παρουσίαση του δραματικού θεατρικού «ο Ματωμένος Γάμος» του Φρεντερίκο Γκαρθία Λόρκα είχαμε ως στόχο να ξεφύγουμε από την κωμωδία που μέχρι τώρα παρουσιάζαμε και να ανοίξουμε νέους δημιουργικούς δρόμους προς το δράμα.

Στα πλαίσια λοιπόν αυτής της προσπάθειας, την Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2011, το Κέντρο Ημέρας Δράμας «Πολυδεύκης» σε συνεργασία με την Κοινωνική  Υπηρεσία του Δήμου Δράμας, το οικοτροφείο «Πηγή-Γ.Ζαμπίογλου» της Δ.Ε.Υ.Ψ.Υ. και το ΚΔΑΠ-ΜΕΑ «Το χαμόγελό μας» διοργάνωσαν μουσικοθεατρική εκδήλωση με κεντρικό σύνθημα «Γιατί εμείς τη ζωή τη διασκεδάΖΟΥΜΕ!».

Μετά την λήξη της παράστασης, παρευρισκόμενοι και συμμετέχοντες ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΑΝ ΤΗ ΖΩΗ μέσα στο μουσικό κλίμα ευφορίας, που δημιούργησε ο DJ της εκδήλωσης.

Στην πλατεία της αγίας Σοφίας, μας τίμησαν με την παρουσία τους ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας, κ. Γρηγορίου, ο Εντεταλμένος Σύμβουλος σε θέματα Κοινωνικής Προστασίας κ. Ιορδανίδης, ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ κ. Παπαδόπουλος, η Διοικήτρια του Θεραπευτηρίου Χρόνιων Παθήσεων Δράμας κ. Διαμαντή, η Αντιπρόεδρος Γονέων και Κηδεμόνων του Θεραπευτηρίου κ. Παπαδάκη καθώς και πλήθος κόσμου.

Το ραντεβού μας με την τέχνη όμως συνεχίζεται…στην Έκθεση Εικαστικών δημιουργιών των μελών μας, στον χώρο του Κέντρου Ημέρας.

Γιατί εκεί που τελειώνει ένα ουράνιο τόξο βρίσκεται ένας θησαυρός και εμείς τον ανακαλύπτουμε!

 

Τα μέλη κα το προσωπικό

του Κέντρου Ημέρας «Πολυδεύκης»

Παρασκευή, 15 Ιουλίου 2011 06:40

«Ο Πολυδεύκης πάει Μέγαρο»: Μουσικοθεατρικό δρώμενο

Γράφτηκε από

Για πρώτη φορά , στις 21 Ιουνίου του 2011 οι κοινωνικοί φορείς του Νομού Δράμας,συνεργάστηκαν για την πραγματοποίηση εκδήλωσης στα πλαίσια των Ελευθερίων Δράμας με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής.

Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο θεατράκι της Αγίας Βαρβάρας «Σωκράτης Δημητριάδης» συμμετείχαν η Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Δράμας, το Θεραπευτήριο Χρόνιων Παθήσεων, το ΤΕΕ Ειδικής Αγωγής, το ΕΕΕΕΚ Δράμας, το ΚΔΑΠ-ΜΕΑ «Το χαμόγελό μας» καθώς και το Κέντρο Ημέρας Πολυδεύκης της ΕΨΥΚΑ που παρουσίασε το μουσικοθεατρικό δρώμενο με τίτλο  «ο Πολυδεύκης πάει μέγαρο».

Στο γεμάτο από κόσμο θέατρο, τα μέλη του Κέντρου Ημέρας, εξέφρασαν τα συναισθήματά τους μέσα από το θέατρο και το τραγούδι και εισέπραξαν το θερμό χειροκρότημα του πλήθους. Ο ενθουσιασμός και η συγκίνηση ήταν διάχυτα καθ’ όλη τη διάρκεια της παράστασης, γεγονός που ενθάρρυνε τα μέλη.

Η μουσική και το θέατρο προήγαγαν την έκφραση και την δημιουργία των μελών, επιδρώντας θεραπευτικά, μέσα από την άμεση επαφή με την τέχνη και την κοινότητα.

Παρασκευή, 03 Ιουνίου 2011 11:37

Επίσκεψη Δημάρχου Προσοτσάνης στο οικοτροφείο μας

Γράφτηκε από

Στις  01/06  μας τίμησε με την παρουσία του ο Δήμαρχος Προσοτσάνης κ. Άγγελος Λύσσελης. Ο κ. Δήμαρχος αναταποκρίθηκε για δεύτερη φορά στο κάλεσμά μας, αφού πρόσφατα  επισκέφτηκε το  Α΄ Οικοτροφείο ΒΝΥ της  Ε.Ψ.Υ.Κ.Α. που εδρεύει στη Προσοτσάνη.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο κ. Δήμαρχος ξεναγήθηκε στους χώρους της δομής, ενημερώθηκε για τη λειτουργία της και για τον τρόπο διαβίωσης των φιλοξενουμένων της, από τον υπεύθυνο δομής κ. Βασίλειο Ζαχαράκη, την ψυχολόγο κ. Μελπομένη Φωτιάδου-Χάνογλου και την κοινωνική λειτουργό κ. Κυριακή Λαζαρίδου. Στη συνάντηση παραβρέθηκαν ο Διοικητικός της δομής κ. Ιωάννης Κασάπης και η υπεύθυνη  του Α΄ Οικοτροφείου Β.Ν.Υ. Προσοτσάνης κ. Αγοραστή Κεφαλά.

Με έκδηλο ενδιαφέρον γνώρισε το προσωπικό και ήρθε σε επαφή με  τους φιλοξενούμενους της δομής, δείχνοντας πόσο ευαισθητοποιημένος είναι απέναντι στο σεβασμό της ανθρώπινης ζωής και αξιοπρέπειας.

Ο κ. Λύσσελης δείχνοντας την αμέριστη συμπαράσταση του στην προσπάθειά μας,  «άνοιξε τις πόρτες» για οποιαδήποτε μελλοντική συνεργασία και κοινή δράση που μπορεί να επιτευχθεί στα πλαίσια της τοπικής κοινότητας, καθώς διαβεβαίωσε για την  στήριξή του ως προς τη επίτευξη του έργου και των στόχων μας.

Από μέρους μας, επιθυμία μας είναι να στείλουμε τις θερμές μας ευχαριστίες στον κ.Λύσσελη, για την άμεση ανταπόκριση στο κάλεσμά μας καθώς και για το αμέριστο ενδιαφέρον και κινητοποίηση που εκφράζει  προκειμένου να στηρίξει ουσιαστικά τη προσπάθεια  των δομών αυτών.

Η αποδοχή και θετική ανταπόκριση που βιώνουμε από την Αρχή της Τοπικής Κοινότητας, μας τιμά ιδιαίτερα, μας ενθαρρύνει και μας δίνει το έναυσμα και τη δύναμη να προχωράμε με όλο και περισσότερο ζήλο στο έργο μας…

Κοινωνική Λειτουργός

Λαζαρίδου Κυριακή

Τετάρτη, 11 Μαϊος 2011 06:24

Πάσχα 2011 στο Οικοτροφείο Αρσινόη

Γράφτηκε από

Για μία ακόμη χρονιά γιορτάσαμε το Πάσχα στο οικοτροφείο  «Αρσινόη» στην Προσοτσάνη, συμμετέχοντας στα ήθη και τα έθιμα των ημερών.

Πριν την Μεγάλη εβδομάδα στολίστηκε ο χώρος της δομής με πασχαλινά στολίδια, τα περισσότερα από τα οποία κατασκεύασαν οι ίδιοι οι φιλοξενούμενοι του οικοτροφείου.

{nomultithumb}

Με αφοσίωση και μεράκι κατασκεύασαν και τις πασχαλινές κάρτες με τις οποίες έστειλαν τις ευχές τους στις οικογένειές τους και σε φορείς με τους οποίους συνεργάζεται το οικοτροφείο, καθώς και στόλισαν πασχαλινές λαμπάδες.

Με ευλάβεια έλαβαν (όσοι επιθυμούσαν) Μεταλαβή την Μεγάλη Τετάρτη.

Την Μεγάλη Πέμπτη και με τη συμμετοχή όλων των φιλοξενούμενων, τηρήθηκε το έθιμο της βαφής των κόκκινων αυγών.

Την Μεγάλη Παρασκευή ακολούθησε προσκύνημα του Επιτάφιου από όσους το επιθυμούσαν.

Την Κυριακή του Πάσχα ακολούθησε γιορτινό τραπέζι και τηρήθηκε ένα από τα παλιότερα έθιμα του Πάσχα, το σπάσιμο των κόκκινων αυγών. Κάθε φιλοξενούμενος (με τη συμμετοχή και του προσωπικού της δομής) είχε το δικό του αυγό και προσπαθούσε να σπάσει τα αυγά των άλλων. Αυτός που είχε το πιο γερό αυγό, θα έχει και καλή τύχη για όλο το χρόνο.

Στις 29 Απριλίου επισκεφθήκαμε (όπως κάθε χρονιά) το Εκκλησάκι της Ζωοδόχου Πηγής στην Προσοτσάνη, όπου ανάψαμε τις πασχαλινές μας λαμπάδες, ευχόμενοι πάντοτε υγεία, ευημερία και ειρήνη σε ολόκληρο τον κόσμο.

ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ!

Ανακοινώσεις/Προκηρύξεις


Αρχική

Επικοινωνία