Στα πλαίσια της Ψυχιατρικής  Μεταρρύθμισης και του εθνικού σχεδίου Ψυχαργώς Β’ Φάση του Υ.Υ.Κ.Α , την 1η Δεκεμβρίου 2003 στο Δ.Δ. Προσοτσάνης-Δήμος Προσοτσάνης Νομού  Δράμας, ιδρύθηκε η Μονάδα Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης  Α’ οικοτροφείο Βαριάς Νοητικής Υστέρησης  με την ονομασία «Αρσινόη» της Εταιρίας Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Αποκατάστασης.

 

Το οικοτροφείο φέρει στην δύναμή του 15 φιλοξενούμενους οι οποίοι χρήζουν ψυχιατρική φροντίδα.

 

Στόχος μας  είναι η διασφάλιση της ποιότητας παροχής υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας με σκοπούς την διάγνωση, τη θεραπεία, την πρόληψη, την ψυχοκοινωνική αποκατάσταση και  κοινωνική επανένταξη καθώς και την ευαισθητοποίηση του γενικού πληθυσμού σε θέματα ψυχικής υγείας. 

 

Για την επίτευξη στόχων σχεδιάζονται θεραπευτικά προγράμματα προσαρμοσμένα στις εκάστοτε δυνατότητες και ανάγκες του κάθε φιλοξενούμενου και  υλοποιούνται από τους ίδιους πάντοτε με την παράλληλη εκπαίδευση και υποστήριξη της Πολυκλαδικής Θεραπευτικής Ομάδας η οποία αποτελείται από τις ειδικότητες :

 

Ψυχολόγος, Κοινωνικός Λειτουργός, Νοσηλευτές, υπάλληλοι  Γενικών Καθηκόντων, υπάλληλο γραφείου και τους εξωτερικούς συνεργάτες (Παθολόγος, Ψυχίατρος, Φυσικοθεραπευτής).

 

 Τα Θεραπευτικά Προγράμματα περιλαμβάνουν εκπαίδευση σε καθημερινές  δραστηριότητες  για  την ανάκτηση και συντήρηση δεξιοτήτων με στόχο την ικανότητα αυτοεξυπηρέτησης. Λειτουργούν ομάδες δραστηριοτήτων που στόχο έχουν την ενημέρωση, εκπαίδευση και ψυχαγωγία (δημιουργικής απασχόλησης, διδακτικής εκπαίδευσης, ψυχαγωγίας, τραγουδιού, κήπου, αισθητικής, εκδρομών, εφημερίδας, μαγειρικής/ζαχαροπλαστικής).

 

 Εκπαιδευτικά προγράμματα επίσης εφαρμόζονται και στους τομείς συναλλακτικής ικανότητας και διαχείρισης των οικονομικών τους.  Η κοινωνική επανένταξη αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο στην ψυχιατρική μεταρρύθμιση άρα και των θεραπευτικών μας προγραμμάτων τα οποία περιλαμβάνουν εξόδους στην κοινότητα, συμμετοχή σε θερινές διακοπές,  συνεργασία με κοινωνικούς φορείς ,  υπηρεσίες, καταστήματα. Πραγματοποιούνται προγράμματα επισκέψεων και τηλεφωνικών επικοινωνιών από και προς το συγγενικό/φιλικό περιβάλλον, καθώς και φιλοξενίες από το οικογενειακό περιβάλλον.  Τέλος υλοποιούμε δράσεις στην κοινότητα που στόχο έχουν την ευαισθητοποίηση του πληθυσμού σε θέματα ψυχικής υγείας (εκθέσεις, εκδηλώσεις, ενημέρωση μέσα από παρουσιάσεις και διανομή έντυπου υλικού).

 

 

Διεύθυνση: 18ο χλμ Δράμας-Νευροκοπίου, Προσοτσάνη Δράμας, Τ.Κ. 662 00

Τηλέφωνο: 25220 21060

Fax: 25220 21061

E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ανακοινώσεις/Προκηρύξεις


Αρχική

Επικοινωνία